Jó hír

2024.04.30. 12:43

Rendkívüli üzemanyagár-csökkentést hajtottak végre a magyar benzinkutak (videó)

Látványosan olcsóbb lett a benzin és a dízel hétfő délutántól. Előzetes bejelentés nélkül tíz forinttal mérsékelte az üzemanyagok árát a Mol, a különbség az ár-összehasonlításokban máris megjelenik. Az önkéntes árcsökkentést a kormány is üdvözli – közölte Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter.

MW

Illusztráció

Forrás: Kisalföld

Fotó: Csapó Balázs

A magyar benzinkutak mégiscsak tudnak árat és árrést csökkenteni anélkül, hogy az állam mérsékelné az adóterheiket és hogy veszélyeztetnék a működésüket. Pedig az elmúlt hetek kommunikációja az üzemanyag-kereskedők részéről éppen ez volt: nem ők a felelősök azért, hogy a magyarországi üzemanyag-átlagárak 20-30 forinttal drágábbak a régiós országok árazásánál, az kizárólag az állam adóztatásán múlik. 

Most bár sem az adók, sem a nagykereskedelmi árazás nem változott, hirtelen mégis 10-10 forinttal olcsóbb lett a benzin és a dízel

adta hírül a Világgazdaság.

Szerdától további három forint árcsökkenés jön

Miután a Molnak nagyjából 40 százalékos a részesedése az üzemanyag-kiskereskedelemben, a hétfő délutáni semmiből jött árcsökkentését a versenytársak is szinte azonnal lekövették, a Shelltől az Orlenen át az OMW-ig. Így bár a jelenlegi üzemanyag-átlagárak a benzinnél 647, a dízelnél pedig 633 forint literenként, ha valaki kedden tankol (nem autópálya mellett), akkor azzal szembesülhet, hogy a jellemző literenkénti ár

  • a benzinnél 630–634 forint,
  • a dízelnél pedig 615–624 forint.

És ezzel még biztosan nincs vége, ugyanis szerdától az üzemanyag nagykereskedelmi árában 3-3 forintos mérséklődés áll be általánosan, vagyis a benzinnél és a dízelnél is. Ez minden bizonnyal begyűrűzhet a kiskereskedelmi árképzésbe is, így aztán a benzin jellemző ára 630 forint alá fog esni, a dízelé pedig súrolni fogja a 610 forintos szintet.

A rendkívüli üzemanyagár-csökkentést a kormányzat is kommentálta

A kormány üdvözli, hogy az üzemanyag-kereskedők megértették és elfogadták a kormány szándékait, és önkéntesen csökkentették az áraikat - mondta a Facebook-oldalára feltöltött videóban Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter kedden.

Felidézte: a kormány célja, hogy a régiós átlag szintjére csökkentse a benzin és a gázolaj árát. Ezért a múlt héten felhívta az üzemanyag-forgalmazókat, hogy önkéntesen csökkentsék az áraikat.

"A kormány üdvözli, hogy az üzemanyag-kereskedők megértették és elfogadták a kormány szándékait, és önkéntesen csökkentették az áraikat. Tegnap a Mol 10 forintos napközbeni árcsökkentést hajtott végre a benzin és a gázolaj esetén is. Ez egy újabb, jó irányba tett lépés, amellyel közelebb kerültünk a régiós árakhoz" - fogalmazott a nemzetgazdasági miniszter.

"Az áprilisi csúcsértékhez képest a benzin ára 16 forinttal, február közepén látott csúcsértékhez képest a gázolaj árát pedig 41 forinttal csökkentettük" - hangsúlyozta a videóban Nagy Márton.

Hozzátette: ugyanakkor még további lépések szükségesek, mert a háborús árakat le kell törni.

"Ahogy ígértük, a kormány jövő heti ülésén újra meg fogja vizsgálni az üzemanyagárak helyzetét, miszerint a kereskedők teljesítették-e az elvárásokat. Emellett a kormány megfontolja az üzemanyag-forgalmazók azon javaslatát, miszerint ne a régiós, hanem a szomszéd országok üzemanyag-átlagára legyen a referenciaérték" - mondta a nemzetgazdasági miniszter.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!