Divízió I/A világbajnokság

2024.04.30. 14:25

Bravúros győzelem: fél tucat gólt ütött a magyar válogatott a vb meglepetéscsapatának

A magyar jégkorong-válogatott meggyőző játékkal 6–2-re győzött Dél-Korea ellen a bolzanói divízió I/A-világbajnokság keddi játéknapján, így két forduló után százszázalékos.

MW

Sofron István (j) gólját ünnepli Varga Balázzsal

Forrás: MTI

Fotó: Szigetváry Zsolt

Don MacAdam szövetségi kapitány együttese a második percben hátrányba került, ám még az első harmadban fordított, pedig nem sikerült betalálnia egy ötperces emberelőny során. 

A második felvonásban 5 perc 48 másodperc alatt viszont négy gólt ütöttek a magyarok. 

A folytatásban Sofron István végleges kiállítást kapott térdelésért, a rivális pedig szépíteni tudott.

A sikerből tizenhárom mezőnyjátékos vette ki a részét ponttal - lőtt gólt vagy adott gólpasszt -, öten egy pontnál többel zártak. A kétgólos Erdély Csanád két büntetőt is kihagyott.

SÁRPÁTKI Tamás
Sárpátki Tamás (j) és a dél-koreai I Szüngdzse a Magyarország-Dél-Korea mérkőzésen
Fotó: Szigetváry Zsolt / Forrás: MTI

Rémisztően indult a mérkőzés

Korea már a 2. perc közepén előnyt szerzett. Úgy, hogy a komplett első sorunk lefagyott, Bálizs Bence sem állt a helyzet magaslatán, végül Li kotorta a hálóba a korongot a magyar kapus lábai között (0–1).

A 6. perc elején Park úgy adott bodicseket Mihály Ákosnak, hogy a magyar csatár fejével ütközött, öt perc plusz végleges kiállítással sújtották a koreai hokist. A magyar válogatott tehát öt percen át emberelőnyben támadhatott, de egyetlen igazán veszélyes helyzetet dolgozott ki csupán, akkor Sofron késlekedve, ráadásul pontatlanul lőtt – tudósított a Magyar Nemzet

SZABÓ Bence
Szabó Bence (b) és a dél-koreai I Mindzsea a Magyarország-Dél-Korea mérkőzésen
Fotó: Szigetváry Zsolt / Forrás: MTI

Még az első harmadban sikerült fordítani. Előbb, a 15. percben a kapu mögül Papp Kristók szolgálta ki jól Erdély Csanádot (1–1), majd a 17.-ben Sofron lőtt szép gólt azután, hogy okosan, korcsolyával vette át a korongot (2–1).

Gálázott a második harmadban a magyar válogatott

A második húsz percben minden sikerült. A 24. percben emberelőnyből Stipsicz Bence vágott nagy gólt, a 28. percben Sebők Balázs távolról lőtte ki a balfelsőt, s egy percen belül Ortenszky hozta kihagyhatatlan helyzetbe Mihályt. 5–1-nél a koreaiak kapust cseréltek, de ezzel nem értek véget a megpróbáltatásaik, a 31. percben Erdély némi szerencsével, közelről megszerezte a második gólját is (6–1). „Félidőre” eldőlt a mérkőzés. A harmad végén Erdély büntetőből a harmadik gólját üthette volna, de kihagyta.

SÁRPÁTKI Tamás
Sárpátki Tamás (b) és a dél-koreai Ha Dzsongho kapusa a Magyarország-Dél-Korea mérkőzésen
Fotó: Szigetváry Zsolt / Forrás: MTI

Győzelem Dél-Korea ellen

Az utolsó harmad már csupán formaság volt, a magyar válogatott nyugodtan visszavehetett a tempóból a Románia elleni másnapi meccsre gondolva. Sofron ugyan elkövetett egy fölösleges durva szabálytalankodást (ő is öt percet kapott), amiből előbb Erdély Csanád üthetett volna gólt, megint akasztották ziccerben, de megint kihagyta a büntetőt... Aztán a koreaiak csak betaláltak, így alakult ki a 6–2-es végeredmény.

Japán után tehát a másik ázsiai csapat is kipipálva, ami – ne becsüljük le – fontos részsiker. A bennmaradás, ha matematikailag nem is, lényegében megvan, bizakodva várhatjuk a folytatást. 

Szerdán a 17 székely hokissal felálló román válogatott vár a magyarokra 12.30-kor.

Javítottak a szlovénok, újabb román vereség

A szlovén jégkorong-válogatott 6–1-re legyőzte a román csapatot a bolzanói divízió I/A-világbajnokság keddi, második fordulójában.

A tavaly még az elitben szereplő szlovénok a vasárnapi nyitó körben kikaptak a dél-koreaiaktól, a 17 székellyel felálló románok pedig a házigazda olaszoktól.

A románok a honosított Albert Zagidullin révén a 4. percben vezetést szereztek, ezt a nagy mezőnyfölényben játszó rivális az első szünet előtt kiegyenlítette. A szlovénok 39 másodperccel a második harmad kezdete után fordítottak, és tovább fokozták az iramot, a játékrész hajrájában pedig további két gólt lőttek, ebből az egyiket fórban.

A folytatásban sem volt egy szinten a két gárda, újabb két gyors szlovén gól született. Rok Ticar és Marcel Mahkovec kétszer talált a kapuba, csapatuk a kapura lövésben 47-10 arányban volt jobb.

Eredmény, 2. forduló: 

Szlovénia-Románia 6–1 (1–1, 3–0, 2–0)

Így várta a magyar csapat a koreaiak elleni mérkőzést

Dél-Korea Bolzanóban a nyitányon az előző idényben még az elitben szereplő Szlovéniát verte 4–2-re, a győztes gólt emberelőnyben szerezte, az egyik szlovén játékos pedig fegyelmezetlenség miatt (kiemelte a korongot a nézőtérre a védőharmadból) kapta a büntetését. Az ázsiai gárda ezzel a sikerrel bejelentkezett a két feljutó hely egyikére.

A magyar csapata bolzanói divízió I/A jégkorong-világbajnokságon
Fotó: Szigetváry Zsolt / Forrás: MTI

 A magyarok tétmérkőzésen legutóbb két éve találkoztak a dél-koreaiakkal, akkor 5–1-re nyertek, de abból az összecsapásból nem lehet következtetni az erőviszonyokra, ugyanis az ázsiai együttes a koronavírus-járvány miatt két évig nem játszott, szünetelt a bajnokság, ezért több alapember is befejezte pályafutását. Viszont az azt megelőző vb-találkozón, 2019-ben Nur-Szultánban a Koreai Köztársaság diadalmaskodott 5–1-re.

Valóban, a sok fegyelmezetlenség gyakran nem fér bele. Egy jó ellenfél ezt megbünteti. Hibák mindig is lesznek, de arra kell törekedni, hogy minél kevesebb legyen. Nem szabad hagyni, hogy csapdába csaljanak minket. A koreai válogatott is remek, a szlovénokat hátrányból fordítva verte. Van tartása, sebessége és kellő agresszivitása a letámadásokhoz. Okosan, türelmesen kell játszanunk, hátul nem szabad hibázni

– mondta az MTI-nek Don MacAdam szövetségi kapitány.

Bálizs Bence 31 japán lövésből 30-at hárított, az egy gól pedig úgy esett, hogy a korong a honosított védő, Nilsson Henrik korcsolyapengéjéről vágódott védhetetlenül a hálóba.

Azt éreztem, hogy szinte végig jobban ellenőrzésünk alatt tartjuk a meccset, a japánoknak nem sok olyan cseréjük volt, amikor igazán beszorítottak minket. Nálunk azonban voltak olyan kiállítások, amelyeket furcsa módon ítéltek meg a bírók. A koreai meccs kemény lesz, de hát tudtuk, hogy ez komoly torna, semmit sem adnak könnyen

 - fogalmazott.

Bálizs Bence megmutatta különleges sisakját (videó)

Kiderült, hogy miért került Zsebibaba és Tigris a magyar kapus sisakjára. Bálizs Bence, a Magyar Jégkorong Szövetség közösségi oldalára feltöltött videójában megmutatta a különleges maszkját és a festés titkairól is elárult néhány érdekességet. 

A győztes gólt szerző Terbócs István azt emelte ki, hogy a jövőben a 19 kapuralövés kevés lesz, különösen a második harmad négy magyar lövése volt roppant vérszegény.

Az én gólom is tipikus példája volt annak, amikor mindegy, hogy miként, csak tegyük kapura a korongot. Nem kell mindig várni a jobb lehetőségre. Azonban a lövésszám még önmagában kevés, ha nem zavarjuk a kapust. Oda kell érni a kipattanóra, ne a védők söpörjék el, vagy pedig menjünk be a +piszkos területre+, és takarjuk a kilátást, vagy nyúljunk bele a távolabbról érkező lövésekbe

–  mondta Terbócs.

Két évvel ezelőtt mesterhármast szerzett Dél-Korea ellen Erdély Csanád. A válogatott csapatkapitánya elmondta, hogy az első győzelem után már alig várja a következő meccset a bolzanói vb-n. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában