Gazdaság

2024.05.10. 17:22

Zöld Kódex: Közbeszerzést írtak ki a Környezeti Ellenőrző Rendszer eszközeire

A Város Környezetvédelmi Programját, vagyis a Zöld Kódexet február 22-én fogadta el a város közgyűlése, ennek egyik legfontosabb eleme a Környezeti Ellenőrző Rendszer (KER) létrehozása.

Haon.hu

Papp László polgármester és Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem rektora 2023-ban írta alá a monitoring rendszerről a megállapodást

Forrás: Napló-archív

Debrecen Városa és a Debreceni Egyetem a környezet megóvása érdekében egy folyamatosan és hosszútávon működő Környezeti Ellenőrző Rendszert kíván létrehozni, melynek célja a természeti értékeink megőrzése, a debreceniek jóllétének és biztonságának szolgálata az országban egyedülálló módon - olvasható a Debreceni Városháza közleményében. 

A Debreceni Egyetem professzorai és a debreceni szakemberek által kialakított, folyamatos működésű, objektív méréseken alapuló Környezeti Ellenőrző Rendszer debreceni központtal jön létre és regionális kitekintéssel vizsgálja a környezeti hatásokat, kiemelten a levegőminőség, a vízminőség, a talaj, a zaj és biodiverzitás területén. Az információ- és adatgyűjtő, elemző és ellenőrző rendszer műszeres megfigyeléssel és folyamatos mintavételezéssel követi nyomon a levegő, a felszíni és a felszín alatti vizek, a talaj és az élővilág változásait.

Elindult a közbeszerzés a Környezeti Ellenőrző Rendszer eszközeire

A Környezeti Ellenőrző Rendszer 16 komplex mérőállomással egy egységes, területileg az egész városra kiterjedő, összefüggő rendszert alkot, amely a nap 24 órájában, az év minden napján adatokat szolgáltat a környezetünkről.

A projektet az Építési és Közlekedési Minisztérium valamint Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata között 2023. december 27. napon létrejött támogatási szerződésben biztosított támogatásból finanszírozza. A támogatás összege bruttó 604 millió forint.

A Környezeti Ellenőrző Rendszer részeként most 4 darab közbeszerzési eljárás megindításra került sor, amely biztosítja a 16 komplex mérőállomás eszközeinek beszerzését.

A közbeszerzési eljárások tárgyai:

  • Zajmonitoring eszközök beszerzése,
  • Vízmonitoring eszközök beszerzése három részajánlattételi körben,
  • Adatfeldolgozó és táróló eszközök beszerzése a vízminőség vizsgálatához,
  • 13 db mérőkonténer beszerzése.

Az ajánlatokat 2024. június 12-ig várják.

A Környezeti Ellenőrző Rendszer olyan országosan és nemzetközi szinten is egyedülálló ellenőrző rendszer, melynek során a környezet aktuális állapotáról minden releváns információ megszerezhető és kiértékelhető.

Feladata az információk feldolgozását követően a döntéshozók és a lakosság tájékoztatása a környezet állapotáról, valamint Debrecen természeti értékeinek felmérése, állapotuk rendszeres rögzítése, a város közigazgatási határán belül zajló ipari-energetikai fejlesztések potenciális környezeti hatásainak tudományos igényű nyomon követése.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában