Közgyűlés

2024.02.22. 13:47

Ezt a nevet kapta az új belvárosi bölcsőde

Közel száz gyermeknek biztosít majd férőhelyet az új intézmény.

Bekecs Sándor

Folyamatos az igény új debreceni bölcsődék kialakítására

Forrás: Illusztráció: MW-archív

Debrecen Megyei Jogú Város Egyesített Bölcsődei Intézménye a székhelyén és 12 tagintézményében gondoskodik a gyermekek bölcsődei ellátásáról 1260 férőhelyen. Nemrég pedig elkészült a Postakert városrészben, a Zelemér utca 4. szám alatti új, 96 férőhelyes létesítmény. Ezzel létrejött egy, a mai kor igényeit maradéktalanul kiszolgálni képes bölcsőde a belvárosban, mely egészséges környezetet biztosít a kisgyermekek neveléséhez és lehetőséget nyújt a városrész bölcsődei kapacitáshiányának, valamint a meglévő tagintézmények túlzsúfoltságának csökkentésére.

A fejlesztéssel DMJV Egyesített Bölcsődei Intézménye férőhelyeinek száma 1260-ról 1356-ra emelkedett. Az intézmény elnevezését február 22-én fogadta el Debrecen közgyűlése. Az előterjesztés javaslata alapján az új tagintézmény – hasonlóan az eddigiekhez – az elhelyezkedése szerinti elnevezést kapja, így Zelemér Utcai Tagintézmény lett a neve.

 A tárgyi feltételeket illetően a bútorok és játékeszközök beszerzése elhúzódó folyamat, ezért erre, valamint a bölcsődék nyári nyitvatartási rendjére figyelemmel (2024. július 8. és 2024. augusztus 3. között a bölcsődék zárva tartanak) az új tagintézmény megnyitása várhatóan csak 2024. szeptember 1-én lesz.

Munkahelyeket is teremt

A hatályos jogszabály szerint bölcsődei csoportonként 2 kisgyermeknevelő és két csoportra 1 bölcsődei dajka, valamint 5 vagy több csoport esetén plusz 2 kisgyermeknevelő biztosítása szükséges. A Zelemér Utcai Tagintézmény üzemeltetéséhez 29 fő foglalkoztatása (az intézmény szakmai tevékenységéhez kapcsolódóan összesen 23 fő: 1 fő bölcsődevezető, 18 fő kisgyermeknevelő, 4 fő bölcsődei dajka; az intézményüzemeltetési tevékenységéhez kapcsolódóan összesen 6 fő: 1 fő szakács, 1 fő diétás szakács, 2 konyhai kisegítő, 1 fő mosónő, 1 fő varrónő) szükséges. 

Erre tekintettel a DMJV Egyesített Bölcsődei Intézmény álláshelyeinek számát 2024. augusztus 1-től 29 fővel meg kell emelni, az ehhez kapcsolódó bérköltséget biztosítani szükséges az új munkavállalók foglalkoztatása érdekében.

A fentieken túlmenően az önkormányzat a tulajdonában lévő, Zelemér utca 4. szám alatti ingatlant, mint feladatellátást szolgáló vagyont DMJV Egyesített Bölcsődei Intézménye részére ingyenes vagyonkezelésbe adta, és az alapító okiratot módosította.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában