Fókuszban az új technológiák

2024.03.28. 07:45

Középiskolás lányoknak indítottak pályaorientációs programot Debrecenben

Az Agóra és az NI közös pályaorientációs programjában lezárult a 10 hetes alapképzés és a részt vevők már a projektek építésén dolgoznak, amelyeket június végén egy záróeseményen mutatnak majd be a nagyközönségnek.

Haon.hu

Kimondottan középiskolás lányoknak indult a program

Forrás: Agóra Tudományos Élményközpont

Robotkéz, reflexteszt, aktív ébresztőóra, SandArt table, bluetoothos audiorendszer, és egy, még az iskolai csengetési rendet is befolyásolni képes CO2 alapú levegőminőség-ellenőrző készül idén többek között a WATCH műhelyében – tudatta portálunkkal a debreceni Agóra Tudományos Élményközpont.

A kimondottan középiskolás lányoknak szóló, WATCH (Women at Tech) elnevezésű pályaorientációs program az előző két év sikere után 2024 januárjában indult ismét útjára.

A kezdeményezés célja, hogy a valós életből vett mérnöki feladatok megoldásán keresztül, élményszerűen tegye vonzóvá a fiatalok számára a STEM területeket, miközben a részt vevők megtapasztalhatják a csapatmunka előnyeit és örömét is.

A WATCH programhoz az elmúlt két tanévben több mint 100, idén pedig újabb 60 középiskolás lány csatlakozott. Az alapképzés során a fiatalok megszerezhették azt a jövőtálló elméleti és gyakorlati tudást, amely most a projektmunkák elkészítéséhez szükséges. A WATCH foglalkozásain a diákok betekinthettek például az okoseszközök világába, de megalapozhatták elektortechnikai tudásukat, elleshették a 3D nyomtatás fortélyait, és elsajátíthatták egy háromdimenziós grafikai szerkesztőprogram használatát is, amelynek segítségével egyedi tárgyakat alkothatnak.

Bemutatóval zárul a program

Az előző évekhez hasonlóan a lányok júniusban egy nagyszabású záróesemény keretében mutatják majd be a pályaorientációs programban megvalósított okosszerkezeteket, később pedig a Campus Fesztiválon és a Kutatók Éjszakáján is megismerkedhetnek a projektekkel az érdeklődők. Az előző években többek között okostükröt, interaktív lótuszvirágot, lézerhárfát és automata állatetetőt készítettek a lányok, de plazmatányér, lézerspirográf, minirobot, buboréklámpa és időjárás-állomás is kikerült a WATCH műhelyéből.

A kimondottan lányoknak szóló, egyedülálló WATCH programot stratégiai partnerként az NI (now part of Emerson) idén 80 ezer USA-dollárral támogatja. A programba az NI önkéntesein kívül a Sensirion Hungary Kft. és a Diehl Aviation Hungary munkatársai is bekapcsolódtak a diákok mentoraként – olvasható az Agóra közleményében.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában