A béke napja

2024.05.10. 09:26

Ilyen volt az Európa-nap Hajdúszoboszlón

Ez a nap történelmi jelentőségű Magyarország és egész Európa számára.

Haon.hu

Az ingyenes programok mellett EU-val kapcsolatos témákban is adtak tájékoztatást

Forrás: hbmo.hu

Minden évben május 9-én ünnepeljük az Európa-napot, mely az európai békét és egységet állítja reflektorfénybe. Ez a nap a történelmi jelentőségű Schuman-nyilatkozat évfordulója. Ezen – 1950-es – nyilatkozatában Robert Schuman francia külügyminiszter új politikai együttműködést vázolt fel Európa számára annak érdekében, hogy a kontinens országai között soha többé ne robbanjon ki háború. Robert Schuman nyilatkozatát tekintjük az Európai Unió kialakulásához vezető út kezdetének – olvasható a Hajdú-Bihar Vármegyei Önkormányzat oldalán.

Az Európa-nap alkalmából országszerte számos helyszínen szerveztek rendezvényt, köztük Hajdúszoboszlón is a Europe Direct Hajdú-Bihar Iroda, a Debreceni Egyetem és más helyi intézmények jóvoltából.

Az ingyenes gyermek- és családi programok mellett a rendezvényeken a hálózati irodák munkatársai tájékoztatást adtak az EU-val kapcsolatos más témákban is, legyen szó oktatásról, munkavállalásról, utazásról vagy az Unió céljairól.

Mint írják, idén kiemelt figyelmet fordítottak a 20 éves uniós csatlakozási évfordulóra, a június 9-i európai választásokra és az év második felében esetékes uniós magyar elnökségre. A programot kvízek, játékok, nyeremények és a helyi művészeti csoportok fellépései színesítették.

Két kerekasztal-beszélgetés is volt, melyek témái az alábbiak voltak: „Hajdú-Bihar Vármegye az uniós tagság 20 évében”, valamint „Miért fontos a szavazatom az európai választásokon?”

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában