Érettségi

2024.05.07. 15:26

Nem tartották nehéznek a matematika érettségit a debreceni gimnázium diákjai

Véget ért a második nap. Sok volt a változás az előző évekhez képest Tóth Árpád Gimnázium igazgatója szerint, de a diákok teljesíthetőnek érezték a matematika érettségit.

Balogh Efraim

A debreceni Tóth Árpád Gimnázium diákjai elmondásuk szerint magabiztosan teljesítettek a matematika érettségin

Forrás: Molnár Péter

Május 3-án, pénteken a nemzetiségi nyelv és irodalom tárgyak írásbeli vizsgáival kezdődött a 2023/2024-es tanév május-júniusi érettségi vizsgaidőszaka, hétfőn magyar nyelv és irodalomból kellett a diákoknak bizonyítaniuk. Kedden a matematika érettségié volt a főszerep, és hogy betekintést nyerjünk a kezdés pillanataiba, a Haon stábja a Debrecen egyik legnívósabb középiskolájába, a Tóth Árpád Gimnáziumba látogatott. Az átlagos tanítási napokhoz képest reggel hatalmas, izgatott csend honolt az iskola területén, egy helyszínt kivéve: a tanárit, ott ugyanis a készülődés hevében zajlott a nyüzsgés.    

Matematika érettségi, Haon, Debrecen, Tóth Árpád Gimnázium,
A Tóth Árpád Gimnázium diákjai izgatottan várták a matematika érettségi feladatait
Forrás:  Molnár Péter

Magabiztosnak tűntek a matematika érettségi előtt állók

Fenyősné Kircsi Amália Márta igazgatótól megtudtuk, hogy középszinten 143 TÁG-ban tanuló diák írt írásbeli érettségi vizsgát matematikából, míg emelt szinten negyvenen – ők a szabályok szerint más intézményekben és más követelmények szerint.

Az igazgató rávilágított: ahogy a magyart, úgy valamelyest a matematikát is érintették változások az elmúlt évekhez képest, 

ugyanis az új kerettantervhez új vizsgakövetelmények készültek. A reáltárgy esetében többek között a valószínűségszámítás témaköre bővült, illetve annak gyakorlati alkalmazása újult meg. A matematika érettségi szerkezetében módosítás nem történt: ahogy eddig, úgy most is 45 perc jut az első feladatsorra, az összetett példákat pedig 135 perc alatt kell megoldani.

Megjegyezte, a diákok négy-öt éven keresztül készültek a vizsgákra, s bár általában sokak „mumusa” a matematika, a tesztírást megelőzően mégis úgy tapasztalta, hogy higgadtabbak voltak a tanulók, mint hétfőn.

A vezetőség ellenőrzi a diákok személyazonosságát, a felügyelőtanár pedig az engedélyezett segédeszközöket, melyek körző, szögmérő, vonalzó, számológép és függvénytáblázat lehetnek – utóbbi esetében újdonság, hogy csak meghatározott raktárszámmal rendelkező példány használható.

Matek érettségi, Haon, Debrecen, Tóth Árpád Gimnázium
Fenyősné Kircsi Amália Márta, a Tóth Árpád Gimnázium igazgatója szerint diákjai nyugodtak voltak már a matematika érettségi előtt is
Forrás:  Molnár Péter

Sok változás érintette a 2024-es matematika érettségit, de nem tartották nehéznek

Bodó Tamás László igazgatóhelyettes, matematika-földrajz szakos tanár is mesélt az érettségi követelményeket érintő változásokról. 

Több olyan téma is van, amely korábban egyáltalán nem volt része a vizsgának, illetve olyan is, ami átkerült emelt szintre. Többek között a pénzügyi ismeretek most már sokkal nagyobb teret kapnak, illetve történtek változások a statisztikát érintően is. Próbaérettségi feladatsor korlátozottan volt elérhető, ez a kollégák munkáját is nehezítette. Viszont sok segítséget kaptunk az Oktatási Hivataltól, részt vettünk továbbképzéseken is, így végül is fel tudtuk a tanulókat készíteni

 – számolt be.

Kíváncsiak voltunk annak a hiedelemnek a valóságtartalmára, hogy valóban könnyebb-e (vagy ha úgy tetszik nehezebb-e) egyik évben az érettségi, mint azelőtt, és esetleg ez is meghatározza-e a diákok felkészülését. Az igazgatóhelyettes rávilágított: nagyjából mindig hasonló a nehézségi fokozat, ha van is különbség, az inkább emelt szinten számottevő.

– Aki az adott évben érettségizik általában azt mondja, hogy az előző könnyebb volt. Ez inkább a tét miatt tűnhet így: a próbaként megírt érettségi nem olyan fajsúlyos, mint amikor továbbtanuláshoz szükséges pontokat kell szerezni – szögezte le Bodó Tamás László.

Matek érettségi, Haon, Debrecen, Tóth Árpád Gimnázium
Bodó Tamás László szerint az új kerettanterv miatt sok változással szembesültek a matematika érettségi kapcsán is
Forrás:  Molnár Péter

Megkérdeztük a diákokat is, miként élték meg a matematika írásbelit. A gimnazisták első ránézésre kissé fáradtan, de elégedetten társalogtak a gimnázium aulájában. Tóth Hanna elmondása szerint nem volt semmi váratlan, a feladatok jellegüket tekintve ugyanolyanok voltak, mint amiket gyakoroltak. Cs. Varga Ferenc arról számolt be, hogy a sorozatoknál kissé megnehezítették a dolgát, és elég nyakatekert gyökszám jött ki a kvóciens eredményéül – azonban elmondása szerint a feladat számára nem volt egyértelmű. Kemecsei Zsombor elmondása szerint a vizsga első, 45 perces szakaszának túlnyomórészében hátradőlhetett, és a többiek is egyetértően bólogattak, megerősítvén, hogy 20 perc alatt el lehetett készülni. Persze ez még nem azt jelenti, hogy nem lehetettek buktatók a példák között: hangsúlyozták, mindenhova írtak valamit, de számolnak azzal is, hogy elnézték egy-egy mértékegység átváltását.

Május 8-án lesz elérhető a matematika megoldókulcs a a nyilvánosság számára, a tanároknak pedig nem áll meg itt a munka; a dolgozatok javítására június elejéig lesz idejük. Harmadikán pedig a tanulók is megnézhetik saját, már kijavított dolgozataikat a betekintés alkalmával. 
 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában