Sokan várják

2024.05.04. 07:00

Nyakunkon a tavaszi Mihály-napi nagyvásár! – ezeket kell tudni a debreceni vásárról

Mindig nagy várakozás előzi meg a Böszörményi úton megrendezett tavaszi vásárt. Idén május 11-12-én (szombaton és vasárnap) várja az érdeklődőket a tavaszi Mihály-napi nagyvásár Debrecenben.

Nagy Emese

A tavalyi évben közel 150 ezren fordultak meg a tavaszi Mihály-napi nagyvásáron Debrecenben

Forrás: Illusztráció / Napló-archív

Minden idők talán legnagyobb várakozása előzi meg a tavaszi Mihály-napi nagyvásárt Debrecenben, ugyanis a tavalyi őszi piac is elmaradt. Már a 2023-as kirakodóvásárt is olyannyira várták, hogy már a Facebook-eseménye is megvolt, ami arról informálta az érdeklődőket, hogy október 7-8-án (szombaton és vasárnap) a megszokott helyen, a Böszörményi úton rendezik meg a hőn áhított őszi kirakodóvásárt – ez azonban akkor csupán kacsa volt. A tavaszi vásár azonban nem az, s már csak egy hetet kell rá várni.

Rengeteg árus lesz a tavaszi Mihály-napi nagyvásáron Debrecenben
kirakodóvásár Haon Debrecen
Rengeteg árus lesz a tavaszi Mihály-napi nagyvásáron Debrecenben
 Forrás:  Illusztráció / Napló-archív

Itt van minden a tavaszi Mihály-napi nagyvásárról

A mostani tavaszi Mihály-napi nagyvásárról legutóbb márciusban adtunk hírt, Lelesz György, a Debreceni Közterület Felügyelet intézményvezetője megerősítette, 2024-ben május 11-12-én (szombaton és vasárnap) a megszokott helyen, azaz a Böszörményi úton rendezik meg a Debreceni Tavaszi Nagyvásárt. Kifejtette, a vásár csökkentett területen lesz megrendezve, ugyanis az az első, hogy megmaradjon a vásár jellege – ezzel kívánt utalni arra a intézményvezető, hogy  kisebb lesz a vásár szórakoztató része. Egy-két mutatványos megjelenhet, hogy a gyerekek is jól érezzék magukat, viszont a ricsaj, körhinta és dodzsem elmarad, hogy az környéken lakókat se zavarják, illetve a forgalomkorlátozások is enyhébbek lesznek az eddig megszokottnál.

Lelesz Györgyöt megkerestük egy héttel a tavaszi Mihály-napi nagyvásár kezdete előtt is, aki érdeklődésünkre kiemelte, már most 500 fölötti az eladók száma, de arra számítanak, és az eddigi tapasztalatok is azt mutatják, május 11-én körülbelül 800-1000 árus fogja várni a vásározókat.

 – Magyarország minden tájáról érkeznek a Mihály-napi nagyvásárra eladók, többnyire Hajdú-Bihar vármegyéből jönnek, de találkozhatunk fővárosi, szegedi, békéscsabai eladókkal, sőt, lengyel és román árusok is lesznek a Böszörményi úton – nyomatékosította.

Milyen ételek lesznek a Mihály-napi nagyvásáron?

Az intézményvezető kiemelte, a Bólyai utca elején alakítanak ki egy ételudvart, ahol öt nagy ételforgalmazó cég lesz jelen, de nyilvánvalóan a vásár többi részén is lesznek olyan standok, ahol mindenféle finomságot vásárolhatnak a vendégek.

Ahogyan az elmúlt években, most is lesz grillterasz, ahol lehetőség lesz megkóstolni a hamisítatlan debreceni sült kolbászt, mindemellett olyan büféket is felkereshetünk, ahol retró hamburgert, hot-dogot is árusítanak. Természetesen a kürtöskalács, a rétes és a fánk szerelmeseinek sem búslakodniuk. Sörkülönlegességek, különféle sajtok, gyümölcsök (magyar eper) várják azokat, akik nem csak a szemüket, de az ízlelőbimbójukat is szeretnék kényeztetni a tavaszi Mihály-napi nagyvásárban

– fogalmazott. Hozzátette, úgy látják, a vásárlók 70 százaléka többnyire debreceni, de sokan érkeznek a környező városokból is, akár Hajdúböszörményből, Balmazújvárosról vagy Hajdúszoboszlóról. 

A tavalyi Mihály-napi nagyvásárban két nap alatt hozzávetőleg 150 ezer ember fordult meg, azonban az eddigi rekord mégsem ez, ugyanis volt olyan tavaszi debreceni nagyvásár, amikor 200 ezer vásárló kereste fel a vásárt

 – osztotta meg az intézményvezető, aki kihangsúlyozta, reméli, idén szép tavaszi idő lesz, és sokan úgy döntenek, hogy kilátogatnak a Böszörményi útra.

A következő forgalmirend-változásra kell számítani a tavaszi Mihály-napi nagyvásár idején

  • Május 10-én 17 óra 30 perctől egészen 13-a reggel 5 óráig a következőkre kell számítani Debrecenben: a Bolyai utca, Böszörményi út és Thomas Mann utca közötti, valamint az Akadémia utca Böszörményi út és Kertváros utca közötti szakaszán tilos lesz a gépjármű forgalom, és várakozni sem szabad majd. 
  • Május 9-én 17 óra 30 30 perctől egészen 13-a 5 óráig a Doberdó utca – Kartács utca – Dóczy József utca útvonalon mindkét oldalban tilos lesz gépjárművel várakozni.
  • A Békessy Béla utca, Böszörményi út és Görgey utca közötti szakaszán tilos lesz a gépjármű forgalom, és várakozni sem szabad majd. 
  • A Böszörményi út melletti kerékpárút Békessy Béla utca és Menyhárt József tér közötti útszakaszán tilos lesz kerékpárral közlekedni. 
  • A József Attila utca Kertváros utca és Böszörményi út közötti szakaszán mindkét oldalban megállni és várakozni tilos, valamint ugyan ezen a szakaszon egyirányú forgalmi rendet vezetnek be a Böszörményi út irányába. 
  • A Böszörményi út menti szervizút a Füredi úttól a Kartács utcáig teljes mértékben átjárható lesz. 
  • A vásár által érintett területen három helyen ideiglenes taxiállomást alakítanak ki.
  • A forgalom a Böszörményi út – Doberdó utca – Kartács utca – Dóczy József utca – Egyetem sugárút – Füredi út – Böszörményi út és vissza útvonalra terelik el. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában