Jubileum

2024.05.01. 11:30

10 éves a Nagyerdei Stadion! – fotókon mutatjuk az építkezést és az avatást

Elájultam, mikor bejöttem, olyan mintha a Holdon lennék – így fogalmaztak debreceni sportolók az akkor vadonatúj létesítménnyel kapcsolatban. A Nagyerdei Stadion avató ünnepségét 2014. május 1-jén tartották telt házas lelátókkal.

Kosztin Éva

Tíz éve avatták fel a Nagyerdei Stadiont

Forrás: Napló-archív

A Nagyerdei Stadion tervéről 2012. május 3-án rántották le a leplet a tervezők, akik az új létesítményt buboréknak nevezték az alakja miatt a korabeli Napló szerint. A munkálatokat 2013 januárjában kezdték, mint írtuk, az első munkanapon a sportért felelős államtitkár ásóval és kapával a kocsija csomagtartójában érkezett Debrecenbe, hogy beszálljon a felújításba, ami a régi stadion elbontásával indult.

Nagyerdei Stadion, építkezés, bontás, Debrecen
2013 januárjában kezdték elbontani a régi Nagyerdei Stadiont
Forrás:  Napló-archív

A bontás során váratlan meglepetésre bukkantak az építők, ugyanis a 2013. február 18-i lapunkban arról számoltunk be, hogy kilenc darab világháborús gránátot találtak a tűzszerészek. – Hármat még pénteken fordított ki a földből az egyik munkagép, majd a szombaton kivonuló tűzszerészek további 6 darab, 15 centiméteres gránátra bukkantak – tájékoztatott minket Fülöpné Várkonyi Melinda, a Magyar Honvédség tűzszerészezredének kommunikációs tisztje.

nagyerdei stadion, debrecen 10 éves
2013 novemberében négyszázan dolgoztak a komplexumon
Fotó: Kosztin Éva / Forrás: Napló-archív

A Nagyerdei Stadion építésének mérföldkövei

Az igazi építkezés 2013 tavaszán kezdődött. – A helyére került két hatalmas, egyenként 22 méter magas, vasbeton pillér, és ezzel gyakorlatilag elkezdődött a vázszerkezet építése a Nagyerdei Stadionban – informáltuk az olvasókat március 26-án, majd pár héttel később ismét fontos eseményről tudósítottunk: – A Napló aznapi száma is helyet kapott abban a kapszulában, amit április 11-én helyeztek el a megújuló Nagyerdei Stadion alapkövében – írtuk. Lapunk szerint a következő mérföldkő 2013 nyarán volt, amikor augusztus 25-én bokrétaavatóval ünnepelték meg, hogy a komplexum építésében elértek a legmagasabb ponthoz. 

2013 októberében érkezett a félidejéhez az építkezés, amin naponta négyszáz munkás dolgozott, hogy 2014 tavaszára az ígéretekhez híven elkészüljön a stadion

 – közöltük akkoriban egy fotóval a félkész komplexumról.

Nagyerdei Stadion, építkezés, Debrecen, Dombi Tibi
2013 nyarán a DVSC játékosai is megnézték, hogy haladnak a munkálatok
Forrás:  Napló-archív

Tíz éve véget ért a „tökön-paszulyon-erdőn keresztül” állapot

Az avató ünnepséget május 1-én tartották, a stadionon kívül és belül is egész nap programokkal várták az érdeklődőket.

Bizonyos, hogy a Nagyerdő életében lesz egy stadion előtti és egy stadion meglétével induló időszámítás. A múlt, a csónakázótó, a tökön-paszulyon-erdőn keresztül állapot, az öreg, lényegében használhatatlan régi stadion nincs többé

 – adott hangot a vélekedésének a Napló hasábjain egykori munkatársunk.

nagyerdei stadion, debrecen 10 éves
A stadionon kívül is nagy volt az ünneplő tömeg
Forrás: Napló-archív

És milyen volt a nagy nap? Krónikásunk így látta a 2014. május 2-i lapszámunk szerint:

– Az avatás napján már délelőtt sokan összegyűltek a helyszínen, hiszen a stadion előtt számos programmal kecsegtetett a nagyerdei majális. Az új létesítményre és környezetére olyanok is kíváncsiak voltak, akik az esti ünnepségre nem szánták rá magukat. A kapukon már fél héttől ütemesen folyt be a tömeg a lelátókra. A stadion külső panorámateraszán körbejáró színes ruhás táncosok és rézfúvósok karneváli hangulatot teremtettek. Az új, minden részletében modern építménybe lépve nem lehetett kimaradni a felfokozott légkörből. Az arénában az összes jelenlévő a nyitó pillanatokat várta és minden ismertebb személy feltűnésére ovációba kezdett. A püspökök áldása és az ünnepi beszédek megtartása után, egy vérpirosra festett száj jelent meg a fehér hátterű LED-kijelzőn és bemutatkozott az új stadion. A női hang azt mondta, rég várt már a találkozásra, majd jelezte, hogy megkezdődik a show. A gördülékenyen zajló műsor monumentalitását a focipálya méretű „színpadon” túl, LED-kijelzőkön felcsapó lángcsóvákkal, tűzijátékokkal, füstszőnyeggel alapozták meg. A fellépők dalaival nem lehetett melléfogni, kivétel nélkül slágereket énekeltek. Tóth Vera a Skyfall-t dalolta Isten szabad ege alatt, Keresztes Ildikó a Tankcsapda Örökké tart című számát, Tóth Gabi a High way to hell-t, Lou Bega pedig a jól ismert Mambo No 5-ot, végül az összes fellépő együtt a We Are the Champions című slágert – soroltuk a műsort.

Nagyerdei Stadion, avató ünnepség, Debrecen, Lou Bega
Lou Bega volt az avató ünnepség sztárvendége
Forrás:  Napló-archív

Az első benyomások

A megkérdezettek a frissen avatott komplexumokról szinte kizárólag szuperlatívuszokban beszéltek. – Elájultam, mikor bejöttem és kinéztem a nézőtérre, szerintem ez egy európai szintű stadion – fogalmazta meg Tumbász József, kick-boksz világbajnok. – Óriási érzés, mintha nem is Debrecenben, hanem a Holdon lennénk – mondta a Naplónak Bücs Zsolt, a Loki egykori kiválósága és pályaedzője, aki a Bajnokok Ligája és az Európa Liga csoportkörébe jutott DVSC szakmai stábját erősítette 2007 és 2010 között.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában