Debreceni Egyetem

2024.05.10. 16:36

Mulatós, népi viselet és pálinka, ilyen volt a Sárgulás Debrecenben – fotókkal, videóval

Végzős egyetemistáktól volt hangos Debrecen belvárosa péntek délelőtt. A Sárgulás leglátványosabb része volt napirenden, a felvonulás, melynek alkalmával népi viseletbe öltözve énekeltek és táncoltak a hallgatók.

Balogh Efraim

Népi viseletbe öltözött végzős hallgatók vonultak fel Debrecenben a Sárgulás alkalmával

Forrás: Molnár Péter

Kerek évfordulóhoz érkezett a Debreceni Egyetem egyik legrégebbi, nagy hagyományokkal bíró rendezvénye. Minden év májusában közel ötszáz (a Gazdaságtudományi Karon és Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Karon végzős) egyetemista részvételével tartják egy héten keresztül a Sárgulás eseménysorozatot, amit immár az 50. alkalommal rendeztek meg. Hogy mit jelent a Sárgulás? No nem a sárgaságra gondolunk... A program elnevezésének eredete a búzakalász érése és a hallgatók éretté válása közötti párhuzamból ered, hiszen a végzős hallgatók is felnőttek ahhoz a feladathoz, hogy tudásukat az egyetem falain kívül kamatoztatni tudják. A kis kitérő után nézzük, mi is történt május 10-én, péntek délelőtt Debrecen belvárosában.

Sárgulás, Debreceni Egyetem, GTK, MÉK, Haon, Debrecen
Csilingelő és mulatós zenétől hangos fogatoktól volt látványos a Sárgulás leglátványosabb része, a felvonulás
Forrás:  Molnár Péter

Hogyan néz ki a Sárgulás felvonulás?

A Sárgulás leglátványosabb része a felvonulás. Ilyenkor népviseletbe öltöznek a diákok, és lovas fogatokon járják be a várost. Kora délelőtt, 9 óra körül, gyönyörű, napsütéses időben indult el a sárguló egyetemista sereg, s velük együtt a Haon stábja is a Böszörményi úti campusról. Először motoros rendőrök, aztán őket követő lovas huszárok, majd számtalan hol csilingelő, hol mulatós zenétől hangos fogat haladt el mellettünk, a végzősök pedig igazi partihangulatban indították be a menetet. Mire a Nagytemplomhoz értünk, valószínűleg nem csak a szikrázó napsütés és a népi muzsika hozta meg a jókedvet… Hogyhogy nem, előkerült a flaska, a sör, a „hardcore” sárgulók pedig üvegből itták a pálinkát.

Még mielőtt bemutatták volna produkcióikat, Piros Zoltán önkormányzati képviselő, Fenyves Veronika, a Gazdaságtudományi Kar dékánja és Stündl László, a Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar dékánja is elmondta ünnepi gondolatait. 

Piros Zoltán kiemelte, hogy a város vezetősége büszke Debrecen iskolarendszerére, a Debreceni Egyetemmel való közös munkára, GTK-MÉK-re és a sárguló egyetemistákra is. Amellett, hogy jó szórakozást kívánt a nap hátralévő részéhez és sok sikert a vizsgaidőszakhoz, arra bátorította a hallgatókat, hogy maradjanak a gazdasági fellendülést átélő Debrecenben.

Fenyves Veronika rámutatott, hogy az egyetem végzősei a sárgulást követően képesek lesznek önállóan is megállni a helyüket a gazdaság vérkeringésében – vagy akár arra, hogy még magasabb szinten folytassák tanulmányaikat. Egyúttal mindenkinek azt kívánta, hogy valósítsák meg álmaikat, és legyenek sikeresek az általuk választott hivatásukban. Stündl László bátorította a hallgatókat, hogy a jeles eseményen ne a vizsgaidőszakra gondoljanak, hanem élvezzék ki ezt a napot. A búcsúzó gondolatokat követően tradicionális hangulatú zenére mulattak a sárgulók, természetesen népi viseletbe öltözve: a hölgyek rokolyában, az ifjú férfiak pedig csizmában, ingben, mellényben és kalapban.

Sárgulás, Debreceni Egyetem, GTK, MÉK, Haon, Debrecen
Piros Zoltán önkormányzati képviselő (középen), Fenyves Veronika (balra) és Stündl László (jobbról a harmadik) köszöntötte a végzős hallgatókat a Sárgulás egyik fő állomásán, a Nagytemplom előtt
Forrás:  Molnár Péter

Nélküled és szurkolói rigmusok a Debreceni Egyetem főépülete előtt

Miután véget értek a produkciók, továbbhaladt a menet a Debreceni Egyetem főépülete felé. Természetesen az úton is mikor mulatóst éneklő, mikor tvisztet táncoló fiataloktól volt hangos és látványos a város. A főépület előtt a pálinka iránt érzett szerelmi viszonyról és piros, lopott bicikliről daloltak, illetve felcsendült az Ismerős Arcok Nélküled című száma is, amit kört alkotva, s közben egymást átkarolva énekeltek el a sárgulók. Az utolsó akkordokat követően pedig – többek között a magyar labdarúgó válogatott mérkőzéseihez hasonlóan – itt is harsogott a Ria, ria, Hungária! rigmus.

A sárgulók nevében Kolozsi Kíra búcsúzott, aki elmesélte, miként élte meg egyetemista időszakát egészen onnantól, hogy felvették a GTK-ra. A fiatal egyetemista elköszönését Szilvássy Zoltán rektor beszéde követte. Hangsúlyozta, az egyetemnek nincs azzal vége, hogy lezárul egy hosszú éveket felölelő időszak a végzősök számára: hatalmas alumni közösségnek lesznek a részesei, és megszerzik majd a PhD minősítést.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában