Még csapatépítő is volt a parton

2024.05.01. 19:04

A Vekeri-tó megtelt élettel és vidámsággal május 1-jén – fotókkal, videóval

Megújult környezettel várja a látogatókat Debrecen közkedvelt kirándulóhelye. Sokan voltak kíváncsiak szerdán, hogyan néz ki most a Vekeri-tó.

Nagy Emese

Rengetegen látogattak ki május 1-jén a Vekeri-tóra, köztük Papp László polgármester is, aki Szilágyi Edina önkormányzati képviselővel bejárta a környéket, hogy ők is testközelből lássák, hogyan néz ki most a tó. Papp László polgármester a helyszínen megosztotta, készültek arra, hogy ha a Vekeri-tó vízgazdag állapotot mutat, akkor egészen biztosan sokan keresik majd fel a tavaszi, nyári időszakban. Éppen ezért azt a döntést hozták meg pár hónappal ezelőtt, dolgozni fognak azon, hogy visszatérjen a Vekeri-tó régi fénye és közkedveltsége, ennek okán jelentős fejlesztést indítottak el.

Papp László és Szilágyi Edina majáliskor testközelből megnézte, hogyan néz ki most a Vekeri-tó
Debrecen Haon kirándulóhely
Szilágyi Edina és Papp László a Vekeri-tónál május 1-jén
Forrás:  Molnár Péter

Elkészült a játszótér és lett kutyapancsoló

– Azt ígértük, hogy május elsejére több munkálatot befejezünk itt a környéken, ami láthatóan így is történt. Új sétányt alakítottunk ki több mint 700 méter hosszan a tó körül. Ez zúzottköves sétány, ugyanis egyáltalán nem akartunk térburkolatot vagy térkövet idehozni, hiszen természeti környezetről van szó. Azért is választottuk az említett megoldást, hogy a vízáteresztő képesség biztosított legyen, hiszen ez megkönnyíti a Vekeri-tó körüli közlekedést. Továbbá az utóbbi hónapokban őshonos fákat ültettünk el a környéken. Madárodúkat helyeztünk el, új játszóeszközöket és padokat telepítettünk, kicsit megújítottuk a játszóteret, illetve a tómedret is kitakarítottuk, hogy gyönyörű tótükör várja a kikapcsolódni vágyókat – fogalmazott Papp László. Hozzátette, mintegy 60 millió forintot költöttek el a park rendbetételére.

A polgármester megjegyezte, a jövő azt mutatja, gondoskodni kell a Vekeri-tó folyamatos vízutánpótlásáról, ami azt jelenti, a Civaqua-program második ütemében tervezés alatt van a tó folyamatos vízellátását biztosító rendszer előkészítése, emellett pedig folytatni fogják a természeti környezet fejlesztését is.

– Egy kutyapancsolót is létrehoztunk itt a tó egy részén, nyilván fontos, hogy a kutyások, illetve az a nélküliek ne zavarják egymást, ezért van kijelölve egy rész, ahol az ebek pancsolhatnak, kipróbálhatják a Vekeri-tó vizét – jegyezte meg Papp László, majd Szilágyi Edinával elindultak, hogy megnézzék a környéket, illetve kikérjék a kirándulók véleményét arról, mit gondolnak a tó állapotáról és környezetről.

Szebbik arcát mutatja most a Vekeri-tó

Rengetegen döntöttek amellett, hogy a szerdai napot a Vekeri-tónál töltik. Több százan megfordultak a közkedvelt kirándulóhelyen, a gyerekek, fiatalok, felnőttek, szülők, nagyszülők egyaránt jól érezték magukat. Az új padokon többnyire az idősebbek hűsöltek, míg a játékelemeket a kicsik vették birtokba. Sokan főzéssel töltötték el az időt, míg mások sportoltak a szabadban. Előkerült a tollasütő, a labda, azonban nem csak a rúgták a bőrt, ugyanis a Vekeri-tó mellett felhúztak egy röplabdahálót, így ennek a sportnak a szerelmesei is megmutathatták fürgeségüket és tudásukat.

Több baráti társaság is a Vekeri-tó mellett döntött, sőt, egy csapatépítőt is „megzavartunk” egy kép erejéig, kicsit irigykedtünk is rájuk. Délután már nagyon jó volt náluk a hangulat, ami nem meglepő, ugyanis már reggel kiérkeztek a helyszínre. 

Körülbelül tizenöten jöttünk ki főzni, kicsik kikapcsolódni a szabadba, már régóta terveztük, hogy kilátogatunk, kíváncsiak voltunk, hogyan néz ki most a Vekeri-tó

 – osztotta meg Rita a Haonnal.

Csapatépítőt is tartottak majáliskor a Vekeri-tónál (balról a második Rita)
Debrecen Haon kirándulóhely
Csapatépítőt is tartottak a Vekeri-tónál
Forrás:  Molnár Péter

Kiemelte, nem is gondolta volna, hogy ilyen rendezettség, élet fogadja majd őt, igazán elégedett, és kihangsúlyozta, a közeljövőben biztosan eljön még a barátaival is a népszerű kirándulóhelyre.

Családoknak is tökéletes helyszínt nyújt a Vekeri-tó

Ibolya párjával, Józseffel és édesanyjával (aki szintén Ibolya) úgy gondolták, a szerdát a Vekeri-tónál töltik, már csak azért is, hogy a szabadban legyenek, ugyanis a kisgyermeküknek is az a legjobb, ha a friss levegőn vannak.

Ibolya családjával (Ibolyával és Józseffel) úgy gondolták, majáliskor kilátogatnak a Vekeri-tóra
Debrecen Haon kirándulóhely
Ibolya családjával (Ibolyával és Józseffel) úgy gondolták, majáliskor kilátogatnak a Vekeri-tóra
Forrás:  Molnár Péter

– Kíváncsiak voltunk, hogyan néz ki most a Vekeri-tó, és nagyon örülünk, hogy így rendbe hozták a tavat és környékét, nem is gondoltuk volna, hogy ilyen rengetegen lesznek. Ebből is látszik, a debreceniek és környékbeliek számára sokat jelent a Vekeri-tó, szeretnek itt időt eltölteni. Régen, több tíz évvel ezelőtt is így volt, akkor is rendszerint megfordultunk itt, és ez a jövőben sem lesz másképp – mondta Ibolya édesanyja, majd elkészült az elmaradhatatlan közös családi fotó, ami többek közt azt az üzenetet hordozza magában: a Vekeri-tó és környéke nem csak régen, most is népszerű kirándulóhely, ahova kortól függetlenül kilátogatnak az emberek.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában