Rali

2024.05.02. 20:32

Emlékezetes szezonkezdés a ralis kupasorozatban – fotókkal, videóval!

Ifjabb Nagy Lajos tarolt az Auchan Szlalomon, az M3-as BMW-vel induló pilóta négy kategóriában is az első lett.

Boros Norbert

Fotó: KISS ANNAMARIE

A technikai sportok szerelmesei számára igazi ünnepnap volt április utolsó vasárnapja, ugyanis elstartolt a Cívis Motorsport Kupa amatőr autóverseny-sorozat. Az öt fordulóból álló széria első viadala, az Auchan Szlalom óriási közönségsikert aratott: ez volt a debreceni hipermarket parkolójában megrendezett ötödik viadal, s nézőcsúcsot konstatálhattak a szervezők. Külön említést érdemel, hogy nagyon sok gyerek foglalt helyet a nézők számára kijelölt zónákban. Az indulók létszáma meghaladta a félszázat, több olyan pilóta akadt, aki először próbálta ki magát a versenyen, ráadásul érkeztek Hajdú-Bihar vármegyén kívülről is a megmérettetésre, például Miskolcról, valamint Romániából. 

20240428-Auchan-kupa-Debrecen-KA_32
Fotó: KISS ANNAMARIE

Különlegességnek számított, hogy a rendezvényre a megszokottnál több trabantos jelentkezett, így az ő kategóriájukban is nagy csata volt az első helyért.

„Tetőre tett” Trabant

A szervezők újításaként egy teljesen új nyomvonalon száguldottak a résztvevők, ami távolságban lényegében megegyezett a tavalyival, viszont egyszerűbb volt a vonalvezetése. A pilóták háromszor próbálhatták ki tudásukat a pályán, és a legjobb két időeredményük számított bele a végelszámolásba. 

Nem indult zökkenőmentesen az esemény, mivel a legelső versenyző, aki a pályára mehetett, „tetőre rakta” a Trabantját. A hirtelen jött sokk után gyorsan helyrerázódott minden, még az „NDK-s csoda” is versenyképes maradt, s azt követően, hogy visszafordult a kerekeire, befejezte a megkezdett körét. A borulás mellett még az borzolta a kedélyeket, amikor az egyik autónak kitört a kereke, de szerencsére személyi sérülés itt sem történt. Viszont semmi sem gátolta ifjabb Nagy Lajost, aki a nap legjobbja lett, miután az M3-as BMW-jével négy kategóriában is győzedelmeskedni tudott.

Igazi élmény

Ahogy azt már megszokhatta a publikum, különleges programokkal készültek a szervezők. Az egyik szerencsés néző beülhetett Szikszai Béla mellé egy Lada VFTS-be, s a nézőautóztatás után az anyósülésről kiszálló hölgy csak annyit mondott: „ez életem egyik legszebb napja”. Szintén emlékezetes pillanatokat szerzett a közönségnek Tresó Máté Pro2-es driftpilóta, aki egy olyan BMW E46-ossal száguldott kilinccsel előre, amiben 400 lóerős, 540 newtonméteres Corvette LS1 motor dübörgött. – Meglepő volt, ugyanis ez volt az első alkalom, hogy nem verseny, hanem utcai körülmények között ment az autó. Jó kis „csiki-csuki” pálya, nagyon tetszett! – mondta a driftes a bemutatója után.

A szezonnyitó, hiba nélkül megrendezett Auchan Szlalom után a Debrecen Drive keretein belül versenyezhetnek az amatőr ralisok, május 25-én és 26-án a Nagyerdő fái alatt gyűjthetik pontjaikat a pilóták a Cívis Autósport Kupában. 

Eredmények:

0–1001ccm kategória: 1. Fazekas Zoltán (Trabant), 2. Széll Sándor (Trabant), 3. Prutyán Mihály (Trabant)

1001–1601ccm kategória: 1. Nagy Péter (Trabant), 2. Mányi László (Citroen), 3. Szarka János (Suzuki) 

1601–2001ccm kategória: 1. Deczki Tamás (Mitsubishi), 2. Polnai Zsolt (Toyota), 3. Hodosán Roland (Suzuki)

2001–3001ccm kategória: 1. Hajdu Kristóf (Toyota), 2. Kürti Zsolt (BMW), 3. Kovács László (BMW)

3001ccm feletti kategória: 1. ifj. Nagy Lajos (BMW), 2. Orosz Sándor (Audi), 3. Kiss Dániel (Opel)

X (felnevezett) kategória: 1. ifj. Nagy Lajos (BMW), 2. Polnai Zsolt (Toyota), 3. Nagy Péter (Trabant)

Abszolút kategória: 1. ifj. Nagy Lajos (BMW), 2. Hajdu Kristóf (Toyota), 3. Kürti Zsolt (BMW)

Látvány kategória: 1. Krajnyák Péter (BMW), 2. Nagy Csaba (Lada), 3. Barna János (Lada)

BMW Kupa: 1. ifj. Nagy Lajos (BMW), 2. Kürti Zsolt (BMW), 3. Kovács László (BMW)

Lada Kupa: 1. Terdik Krisztián (Lada), 2. Barna János (Lada), 3. Nagy Csaba (Lada)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában