Salakmotor

2024.05.14. 15:34

Teljes a mezőny: „hazatérő” GP-sztár és visszajáró klasszisok Debrecenbe

A cívisváros az egyetlen helyszín a nemzetközi versenynaptárban, ahol SEC- és Grand Prix-kvalifikációt is rendeznek idén.

Boros Norbert

Debrecen ad otthont az idei szezon egyik legrangosabb magyarországi versenyének

Forrás: Boros Norbert

Az idei szezon egyik legrangosabb magyarországi salakmotorversenyét rendezik május 20-án, pünkösdhétfőn 16 órától Debrecenben: a Grand Prix-kvalifikáció egyik viadalának ad otthont a Perényi Pál Salakmotor Stadion. A GP-kvalifikáció első körében Debrecen mellett a szlovákiai Zsarnovica, a németországi Abensberg és az olaszországi Lonigo rendez selejtezőt. Ebből a körből valamennyi helyszínről 4-4 salakszóró léphet a következő szintre, azaz a Grand Prix Challenge-be kvalifikálja magát, amit október 4-én a csehországi Pardubicében tartanak. A csehországi viadal tétje nem más, mint a 2025-ös Speedway Grand Prix-sorozatba jutás, amit a legjobb négy versenyző érdemel ki.

Magosi a világ ellen

Minden salakmotoros álma, hogy bekerüljön a Grand Prix-ba, így valamennyi résztvevő továbbjutási szándékkal vág neki a kvalifikációs sorozatnak. A debreceni selejtezőben 13 nemzet – Ausztrália, Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Szlovénia, Ukrajna, Dánia, Svédország, Németország, Lettország, Franciaország, Csehország, Lengyelország és Magyarország – 16 vaspapucsosa küzd meg egymással. A mezőnyről mindent elmond, hogy valamennyi salakos nagyhatalom képviselteti magát, ráadásul a lengyelek, a dánok és a svédek 2-2 pilótát nevezhettek a derbire. A magyar színeket a SpeedWolf Debrecen salakszórója, Magosi Norbert képviseli.

salakmotor-debrecen-grand prix
A debreceni selejtezőben 13 ország versenyzői mérik össze erejüket
Forrás: Boros Norbert

Lebedevs újra itthon

A startlistát böngészve az egyik legfontosabb tény, hogy a debreceni szurkolók egyik nagy kedvence, Andzejs Lebedevs (ahogy kora tavasszal ígérte), visszatér a cívisvárosba. A lettek Grand Prix-ban edződő sztárja így nyilatkozott márciusban a Hajdú Online-nak: 

– Nagyon sokszor jártam Debrecenben, már juniorként is motoroztam itt, és szerencsére rendre nagyon jó eredményeket értem el, tíz versenyből nagyjából hétszer sikeres voltam. Leszámítva a valódi hazai pályámat, azaz a daugavpilsi ovált, Debrecenre úgy tekintek, mintha hazai környezetben versenyeznék. Amellett, hogy rendkívül fekszik nekem ez a pálya, mindig hallom, illetve érzem a szurkolók szeretetét. Nem véletlen, hogy a kvalifikációs fordulók során, ha választani lehetett, akkor mindig Debrecenben indultam, mert tudtam, hogy a közönségtől megkapom a kellő buzdítást. Máshoz nem fogható az a szeretet, ami Debrecenben körülvesz; úgy érzem magam Debrecenben, mint hal a vízben.

salakmotor-debrecen-grand prix
Ausztrál és amerikai pilóta is pályára lép majd
Forrás: Boros Norbert

Csillagok debreceni háborúja

Ezek után Lebedevs biztosan nagy biztatást kap majd a hajdúsági publikumtól, amire biztosan szüksége lesz, mivel rendkívül kiegyensúlyozott a mezőny, rengetegen pályázhatnak valós esélyekkel a továbbjutást jelentő első négy hely valamelyikére. Lebedevs mellett mindenképpen favoritnak számít a lengyel és a svéd duó, nevezetesen a debreceni SEC-selejtezőn dobogóra álló, s azóta a döntőbe jutó Kacper Woryna, a korábbi GP-menő Przemyslaw Pawlicki, valamint a május 1-jei cívisvárosi Eb másodikja, Jacob Thorssel, illetve a csapat-világbajnoki címekkel és GP nagydíj-győzelmekkel rendelkező Antonio Lindback. Rajtuk kívül érdemes lesz figyelni a brit Adam Ellist, a francia David Bellegót, a dánokat, Frederik Jakobsent és Benjamin Bassót. Külön öröm a szakértő debreceni közönség számára, hogy ausztrál és amerikai pilótát is köszönthetnek a Perényi Pál Salakmotor Stadionban: Rohan Tungate és Giovanni Manzares személyében. Tungate-re jól emlékezhetnek a hajdúsági drukkerek, ugyanis két éve, külön futamban diadalmaskodva harcolta ki a challenge-be jutást.

A viadalra elővételben jegyeket online vásárolhatnak a szurkolók.

A Grand Prix-kvalifikáció hivatalos programja:

Verseny időpontja: Május 20. 16:00

Edzés: Május 20. 10:30-11:30 (Kizárólag érvényes belépőjeggyel tekinthető meg)

Kapunyitás: Május 20. 10:00 (edzés) és 13:00 (verseny)

Pénztárak nyitása: Május 20. 10:00

Esőnap: Május 21.

A startlista

1. Adam Ellis (Nagy-Britannia)

2. Luka Omerzel (Szlovénia)

3. Stanislaw Melnychuk (Ukrajna)

4. Frederik Jakobsen (Dánia)

5. Giovanni Manzares (Amerikai Egyesült Államok)

6. Magosi Norbert (Magyarország)

7. Marius Hillebrand (Németország)

8. Kacper Woryna (Lengyelország)

9. Jacob Thorssell (Svédország)

10. Przemyslaw Pawlicki (Lengyelország)

11. Andzejs Lebedevs (Lettország)

12. Antonio Lindback (Svédország)

13. David Bellego (Franciaország)

14. Jan Macek (Csehország)

15. Benjamin Basso (Dánia)

16. Rohan Tungate (Ausztrália)

Tartalékok

17. Kovács Roland (Magyarország)

18. Füzesi Richárd (Magyarország)

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában