Salakmotor

2024.05.01. 09:17

Thomsen és Lindbäck részvétele megadja az alaphangot

Grand Prix nagydíj-győztesek és a debreceni ovált remekül ismerő nemzetközi klasszisok csatája a cívisvárosban.

Haon.hu

Anders Thomsen

Forrás: Boros Norbert-archív

A hagyomány folytatódik, az elmúlt évekhez hasonlóan a salakmotoros egyéni Európa-bajnokság (SEC) küzdelemsorozatának egyik selejtezőjének ad otthont Debrecen május 1-jén, szerdán 15 órától. Az idei kiírásban a cívisváros mellett az ausztriai Mureckben, a németországi Stralsundban és a szlovéniai Krskóban rendeznek kvalifikációs viadalt. A kiírás értelmében valamennyi helyszínről 4-4 salakszóró jut tovább a SEC Challenge-be, amit május 12-én a lettországi Daugavpilsben rendeznek. A lett derbi tétje pedig nem más, minthogy ki lesz az az öt pilóta, amelyik bejut a négyfordulós SEC-döntőbe, aminek az első versenyének június 8-án a cívisváros ad otthont. Így május 1-jén a versenyzők célja, hogy Debrecenből (némi kerülővel) Debrecenbe jussanak.

Magosi lesz a magyar

A munka ünnepén megrendezendő debreceni selejtezőn 12 nemzet 16 vaspapucsosa küzd a továbbjutásért, Svédországot, Szlovéniát, Németországot és Ukrajnát 2-2, míg Dániát, Finnországot, Nagy-Britanniát, Lengyelországot, Csehországot, Franciaországot, Lettországot és Magyarországot 1-1 vaspapucsos képviseli. Ahogy a felsorolásból kitűnik, valamennyi nagy salakos nemzet küld versenyzőt a cívisvárosba, illetve a feltörekvő országok salakszórói is tiszteletüket teszik a Perényi Pál Salakmotor Stadionban. A hazai salakszórók közül Magosi Norbertnek kell felvennie a harcot a külföldi riválisokkal, míg tartalékként Kovács Roland és Füzesi Richárd vár bevetésre.

Harc a kvalifikációért

Mint minden viadalnak, ennek a versenynek is megvannak a favoritjai, de így, hogy a verseny végén mindössze négy pilóta kvalifikálja magát a challenge-be, óriási küzdelem várható a legjobbak között. Mindenképpen a továbbjutás reményében érkezik a cívisvárosba a dánok reprezentánsa, Anders Thomsen, aki már több alkalommal edzőtáborozott a Perényi Pál Salakmotor Stadionban, viszont ez lesz az első versenye ezen a helyszínen. A 2022-ben Grand Prix-nagydíjat nyerő Bandi becenévre hallgató dán mellett a két svéd, Antonio Lindbäck és Jacob Thorssell, a brit Adam Ellis, valamint a lengyelek képviselője,

Kacper Woryna száll harcba valós továbbjutási eséllyel. A felsorolt favoritok már öten vannak, azaz egyikük biztosan kiesik a selejtezőben, de még nem számoltunk olyan meglepetésre mindig kész pilótákkal, mint a lett Jevgenijs Kostigovs, az ukrán Marko Levishyn, illetve a cseh Daniel Klíma. Természetesen minden futam tartogathat nem várt eredményeket, s az is elképzelhető, hogy lesz olyan, aki „fekete lóként” megnehezíti a favoritok dolgát.

Időben kell érkezni

A SEC-selejtező hivatalos programja május 1-jén, szerdán 11 órától az edzéssel kezdődik (a belépés díjtalan lesz a nézők számára), majd 14.45-től rendezik a versenyzők bemutatását, 15 órától pedig elstartol az első futam. A viadalra elővételben online lehet jegyet vásárolni a www.speedwolf.hu oldalon. 

A startlista

1. Stanislav Melnychuk (Ukrajna)

2. Marius Hillebrand (Németország)

3. Magosi Norbert (Magyarország)

4. Anders Thomsen (Dánia)

5. Niklas Säyriö (Finnország)

6. Adam Ellis (Nagy-Britannia)

7. Jacob Thorssell (Svédország)

8. Marko Levishyn (Ukrajna)

9. Kacper Woryna (Lengyelország)

10. Daniel Klíma (Csehország)

11. Julian Kuny (Szlovénia)

12. Tino Bouin (Franciaország)

13. Jevgenijs Kostigovs (Lettország)

14. Luca Omerzel (Szlovénia)

15. Antonio Lindback (Svédország)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában