Közel-keleti konfliktus

2024.05.10. 11:49

További amerikai egyetemeken számolta fel a rendőrség a palesztinpárti tüntetéseket

Az izraeli–palesztin háború 217. napjának eseményeit ismertető hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner, a Világgazdaság és az Origo híreiből válogatunk.

MW

Palesztinokat támogató diákok sátortáborában egy tüntető a washingtoni George Washington Egyetemen 2024.május 3-án

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Shawn Thew

Uniós külügyi szolgálat: Izraelnek biztosítania kell az ENSZ személyzetének és helyiségeinek biztonságát

Az Európai Unió elítéli a megszállt Kelet-Jeruzsálem területén, az ENSZ közel-keleti palesztin menekülteket segélyező ügynöksége (UNRWA) épülete ellen május 9-én elkövetett két gyújtogatást, és felszólítja az izraeli hatóságokat, hogy biztosítsák az ENSZ személyzetének és helyiségeinek biztonságát - közölte az Európai Unió külügyi szolgálata (EEAS) pénteken. 

Az uniós külügyi szolgálat szóvivője útján közzétett közleményében hangsúlyozta:

 az UNRWA szolgáltatásai és humanitárius segítségnyújtása Gázában és az egész régióban alapvető fontosságúak. Az ENSZ-ügynökség kulcsfontosságú szerepet játszik a régió stabilitásának biztosításában. 

"Felszólítjuk az izraeli hatóságokat, hogy biztosítsák az ENSZ személyzetének és helyiségeinek biztonságát a nemzetközi jog szerinti kötelezettségeivel összhangban, és állítsák bíróság elé az elkövetőket" - fogalmaztak. 

Az EU elítéli Árjé King jeruzsálemi alpolgármester legutóbbi nyilatkozatait, amelyek további támadásokra buzdíthatnak diplomáciai helyiségek ellen. Az Európai Unió felszólítja az izraeli hatóságokat, hogy tegyék meg a szükséges intézkedéseket ennek megakadályozására - közölte az uniós külügyi szolgálat.

Az ENSZ Közgyűlés határozatban szólította fel a Biztonsági Tanácsot a palesztin államiság elutasításáról szóló döntés felülvizsgálatára

Az ENSZ Közgyűlés határozatban szólította fel a Biztonsági Tanácsot pénteken, hogy vizsgálja felül korábbi elutasító döntését a palesztin állam elismeréséről, és tegye lehetővé, hogy Palesztina az ENSZ 194. tagállama legyen.

A nagy többséggel elfogadott dokumentum a palesztinok számára új jogokról és kiváltságokról is rendelkezik.

Az Egyesült Államok előzőleg közölte, hogy nemmel szavaz az arab államok és palesztin hatóság támogatásával voksolásra bocsátott tervezetről.

További amerikai egyetemeken számolta fel a tüntetést a rendőrség, Arizonában könnygázt is bevetettek

Bostonban, Philadelphiában is felszámolta a rendőrség a palesztinpárti, Izrael-ellenes egyetemi tiltakozótáborokat pénteken hajnalban, az arizonai Tucsonban könnygázt is bevetettek a tüntetés feloszlatása érdekében.

Bostonban a Massachusettsi Műszaki Egyetemre (MIT) a péntek hajnali órákban rohamfelszerelésben érkeztek rendőrök, akik 15 percet adtak a tüntetőknek, hogy hagyják el a törvényellenes tiltakozás helyszínét. A hatóság 10 ellenszegülő diákot letartóztatott, valamint a táboron kívül kezdett újabb tüntetést felszámolta. A sátrakat eltávolították az intézmény területéről.

A műegyetem területén a rendőrök hétfőn véget vetettek az eredetileg kezdett tiltakozásnak, ugyanakkor a tüntetők nem sokkal később a felállított kordonokat áttörve ismét sátrakat vertek fel.

Sally Kornbluth, az MIT rektora pénteken kiadott közleményében megerősítette, hogy a hatóság többeket őrizetbe vett, és hangoztatta, hogy az intézmény területének mindenki számára működőképesnek és biztonságosnak kell lennie.

Philadelphiában szintén pénteken hajnalban avatkozott be a hatóság, hogy megszüntesse a több mint két hete álló tiltakozótábort. A területen maradó tüntetőket őrizetbe vették. A rendőrségi akciót megelőzően távozásra szólították fel a palesztinpárti aktivistákat.

Tucson városában, az Arizonai Egyetemen helyi idő szerint csütörtökön késő este a rohamrendőrök könnygáz használatával oszlatták szét a tüntetést, majd behatoltak az ott emelt, barikádokkal megerősített tiltakozótábor területére.

A tüntetők előzőleg rendőrautókat rongáltak meg, valamint kövekkel és vizespalackokkal dobálták a rendőröket és az egyetemi személyzetet.

Az intézmény közleménye szerint a falemezekből és egyéb hulladékból emelt barikád megsértette az intézmény szabályzatát, és az eltávolítására vonatkozó felszólítást figyelmen kívül hagyták a tiltakozók.

Az Egyesült Államokban több mint három hete kezdődtek tüntetések, sátortáborok felállításával. A palesztinpárti, Izrael-ellenes aktivisták először New Yorkban, a Columbia Egyetemen kezdtek tiltakozást, amely az ország több száz intézményére terjedt át. A megmozdulásokon több helyütt antiszemita megnyilvánulások voltak, valamint az Izrael elleni palesztin felkelést, az intifádát éltették, és azonnali tűzszünetet követeltek a Gázai övezetben.
Az egyetemek vezetéséhez intézett követelések között mindenütt szerepelt a kapcsolatok megszakítása Izraellel, illetve izraeli hátterű vállalkozásokkal.

A tüntetők több helyen összecsaptak a rendőrökkel, valamint Los Angelesben a múlt héten Izrael-párti ellentüntetőkkel is.

Az elmúlt három hétben meghaladta a 2500-at az őrizetbe vett tüntetők száma, akiknek egy része egyetemi hallgató, egy részük kívülről érkezett aktivista volt.

Egy csatornába menekült a rendőrök elől egy Izrael-ellenes tüntető Hollandiában (videó)

Egy holland Izrael-ellenes tüntető megpróbálta megakadályozni, hogy egy rendőrségi buldózer lebontsa az általuk épített barikádot, majd inkább a közeli csatornába ugrott, hogy megmeneküljön a letartóztatás elől – írja a Magyar Nemzet a Sky News alapján

Az esetről készült felvétel gyorsan elterjedt az interneten, a közösségi média felhasználói is nevetségesnek találták a tüntető merész akcióját:

A cikk ITT folytatódik!

ENSZ: napokon belül leállásra kényszerülhetnek a segélyszervezetek a Gázai övezetben

Napokon belül leállásra kényszerülhetnek a segélyszervezetek a Gázai övezetben az egyre fokozódó élelmiszer- és üzemanyaghiány miatt – figyelmeztetett az ENSZ pénteken.

Öt napja nem jutott be üzemanyag és humanitárius segély a Gázai övezetbe, az utolsó készleteket használjuk fel 

– mondta el Hamish Young, az ENSZ Gyermekalapjának (UNICEF) térségbeli vészhelyzeti koordinátora.

Hozzátette, az ott élő emberek és a segélymunkások helyzete már így is nagyon nehéz, és ha semmi nem változik, napokon belül teljesen leállhatnak a humanitárius műveletek.

Az ENSZ figyelmeztetése szerint a kórházak is bezárásra kényszerülhetnek, és még több embert sújthat az élelmiszerhiány.

Izraeli miniszterelnök: ha kell, egyedül is harcolunk

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök bejelentette csütörtök este, hogy „ha Izraelnek egyedül kell helytállnia, akkor egyedül fog helytállni”, válaszul Joe Biden amerikai elnök fegyverküldeményeket befagyasztó döntésére.

„A 76 évvel ezelőtti függetlenségi háború idején kevesen voltunk sokak ellen” – közölte. „Nem voltak fegyvereink, fegyverembargó volt Izraellel szemben, de a lélek erejével, bátorságunkkal és egységünkkel győztünk” –hangsúlyozta.

Ma sokkal erősebbek vagyunk. Eltökéltek és egységesek vagyunk, hogy legyőzzük ellenségünket és azokat, akik el akarnak pusztítani minket. Ha kell, a puszta kezünkkel, a körmünkkel fogunk harcolni

– tette hozzá.

NETANJAHU, Benjámin
Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök 
Fotó: Sir Torem / Forrás: MTI/EPA/Flash 90 pool

Az izraeli hadsereg (IDF) csütörtökön kijelentette, hogy a hadseregnek elegendő hadianyaga van tervezett küldetéseihez, miután Joe Biden, az Egyesült Államok elnöke kilátásba helyezte, hogy bizonyos fegyverszállítmányokat visszatartanak, ha Izrael széles körű offenzívát indít Rafahban.

„Az IDF elég fegyverrel rendelkezik a tervezett küldetésekhez, benne a rafahi hadművelethez. Megvan, amire szükségünk van” 

– mondta Daniel Hagari katonai szóvivő.

Az IDF rafahi hadműveletét péntekig a Gázai övezet déli csücskében fekvő város keleti szélére és az egyiptomi határátkelőre korlátozták. Rafahban több mint egymillió palesztin menekült tartózkodik, és ezért elfoglalását az Egyesült Államok csak akkor támogatja, ha előbb az IDF gondoskodik biztonságos elhelyezésükről.  

A Fehér Ház korábban megerősítette, hogy késleltetik precíziós bombák és más támadó fegyverek átadását Izraelnek, mert aggodalmaik szerint az IDF sűrűn lakott területek ellen is bevetheti őket Rafahban, vagy az övezet más részein.

Az UNRWA szerint több mint 100 ezer ember hagyta el Rafah városát

Mintegy 110 000 ember hagyta el a Gázai övezet déli részén fekvő Rafah városát, mióta az izraeli hadsereg megkezdte műveleteit a térségben – közölte  az ENSZ közel-keleti palesztin menekülteket segélyező ügynöksége (UNRWA) pénteken.

„Az UNRWA becslései szerint mostanra mintegy 110 000 ember menekült el Rafahból biztonságot keresve – közölte a szervezet az X-en.

Az Egyiptom felé vezető rafahi határátkelő továbbra is zárva van a humanitárius segélyszállítmányok előtt 

– közölte a palesztin határőrség.

Az izraeli hadsereg közlése szerint továbbra is csapatokat állomásoztatnak Rafah városának keleti részén és a Gázai övezet központjában lévő Zejtúnban. A rafahi átkelő palesztin oldalán zajló harcok során a hadsereg „több terrorista sejtet is felszámolt”.

Az izraeli légierő Rafah térségében több olyan területet is megtámadott, ahonnan az elmúlt napokban rakétákat és aknagránátokat lőttek ki Izraelre. A Kerem Salom-i áruforgalmi határátkelőt is célba vették, amely fontos átkelőhelyként szolgál a humanitárius segélyeknek a blokád alatt álló tengerparti sávba történő bejutásához.

Hétfőn az izraeli hadsereg felszólította Rafah keleti részének lakóit, hogy hagyják el a területet. A városban több mint egymilló ember keresett menedéket a Gázai-övezet többi részén dúló harci cselekmények elől.

A csütörtöki eseményekről itt olvashat:

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában