Segítsünk nekik!

2019.05.15. 19:34

Az eső a fecskék életét is megnehezíti

A hortobágyi madárkórház hasznos tanácsai.

Fotó: AFP / Philippe Huguen

A napok óta tartó, folyamatos esőben a fecskék nehezen, vagy egyáltalán nem tudnak vadászni. Pici szervezetük ennyi idő után legyengülhet, tartalékaik kimerülnek – olvasható a Hortobágyi Madárpark – Madárkórház Alapítvány " target="_blank" rel="noopener">Facebook-posztjában.

Mint írják, olvasóiktól rengeteg fotó, bejelentés érkezik párkányokon, erkélyeken csoportosan gubbasztó madarakról. Arra kérnek mindenkit, amennyiben hasonló jelenséggel találkoznak, segítsenek a madaraknak, hogy átvészeljék ezt a zord időszakot.

Meghálálják, ha az eresz alatt, vagy valamely esőtől védett párkányon lapos tálban, vagy virágalátétben felkínálunk nekik pár falatot – hívja fel a figyelmet a madárkórház. Legjobb számukra ilyen esetben a lisztkukac, melyet kisállatboltokban lehet beszerezni, de elfogyasztják a túrót, apróra vágott csirkeszívet, csirkenyesedéket, valamint a tasakos junior macskaeledelt is. A fecskék repülő rovarokkal táplálkoznak, így a tápláléknak „mozognia” kell, hogy elfogadják azt. Amennyiben a felsorolt, nem rovareredetű eledellel etetünk, mindenképp szórjunk rá lisztkukacot, gilisztát, szöcskét – tanácsolják.

A csontkukac alkalmazását viszont jobb mellőzni, mert a fecskék rengeteg fertőző betegséget kaphatnak el tőlük.

Ha a baj már beköszöntött, és legyengült, kihűlt, elázott, mozgásképtelen fecskével találkozunk, helyezzük zárt, sötét kartondobozba, majd tegyük száraz, meleg helyre, valamint az etetéssel is megpróbálkozhatunk. Ez utóbbi viszont nem mindig egyszerű, és az esetek nagy többségében szakértelmet és tapasztalatot igényel, ilyenkor érdemes felkeresni a madárkórházat – javasolják a bejegyzésben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!