Borsod-Abaúj-Zemplén

2008.05.05. 15:26

Ismeretlen írók-költők az érettségin

<p>Miskolc - Ahogy az érettségiző fiatalok a magyar írásbeli után kiléptek a gimnázium ajtaján, rögtön a mobiltelefonjukat kapták elő. Azt mondták, hívják anyát, de hogy mit mondanak majd neki, azt még nem tudják.&#160;<DIA alt="Érettségi 2008. - Avasi Gimnázium 2008.05.05." height="700" width="900"><A onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/_retts_gi_2008____Avasi_Gimn_zium_2008_05_0/index.shtml , SERIE ,900,700)" href="about:blank"><IMG height="13" alt="Érettségi 2008. - Avasi Gimnázium 2008.05.05." src="http://apps.boon.hu/bilder/icons/kamera.png" width="13" border="0" /></A></DIA></p>

Ahogy az érettségiző fiatalok a magyar írásbeli után kiléptek a gimnázium ajtaján, rögtön a mobiltelefonjukat kapták elő. Azt mondták, hívják anyát, de hogy mit mondanak majd neki, azt még nem tudják. Nekünk azért Takács Jozefina annyit elárult, hogy a szövegértési feladat számára nehéz volt, ráadásul az idő is kevésnek bizonyult. A választható szövegalkotási feladatok közül az érvelést választotta, és szerinte legtöbben így cselekedtek. Olyan hármas-négyes osztályzatra számít.

Ötösre számít

Bent az iskolában, az Evangélikus Kossuth Lajos Gimnáziumban a szokásos zsongás, már csak néhányan dolgoznak a vizsgatermekben. Érthető, hiszen pár perc múlva mindenkinek be kell adnia az érettségi dolgozatát.
Hogy sikerült? - kérdezzük azoktól, akik már túl vannak rajta.
- Jól - válaszol röviden Alexa Eszter. - Bár a tavalyihoz képest ez nehezebb volt. A szövegértési feladatok közül több kérdést kétértelműnek éreztem, többször is el kellett olvasnom. Az írásbeli második részében az érvelést választottam, négy oldalt írtam Úgy érzem, jól sikerült, ötösre számítok.
Megtudjuk azt is, hogy Eszternek szüksége van magyarból a jó jegyre, hisz ez az egyik felvételi tárgya.

Kevés idő

Összességében nem tartotta nehéznek az írásbelit Szikszai Erika sem, bár a szövegértés neki is okozott fejtörést.
- Kevés idő volt rá, a feladat pedig sok - magyarázta. - Tegnap még úgy gondoltam, hogy majd az összehasonlító elemzést választom, de amikor megláttam, hogy Vas István verse az egyik mű, akkor inkább az érvelés mellett döntöttem. Vas Istvánról ugyanis nem tanultunk. De Petelei Istvánról sem, akinek az egyik novelláját kellett volna elemezni. Csak könnyebb lenne egy olyan szerző művét elemezni, akiről már hallott az ember - teszi hozzá.
A szövegértés okozott nehézséget Andrássy Eszternek is. A szövegalkotási feladatok közül az érvelést választotta.
- A 20. század technikai vívmányai mellett vagy ellen kellett érvelni. Én ellene érveltem - meséli. Mint mondta, számára is fontos a magyar, hiszen az ELTE jogi karára készül.

Tudott róla?

Magyarországon 157 éve vezették be az érettségi vizsgát, kezdetben csak a fiúknak. A másfél évszázad reformjai után sok tekintetben úgy tűnik, visszakanyarodtunk az eredeti elképzelésekhez. A hétfőn kezdődött érettségiken hasonló képességeket kérnek számon a maturálóktól, mint a 19. században. A tételek története önmagában is leírja az ország történelmét.

Ez volt az írásbelin középszinten

Érvelési feladat: Ancsel Éva egy bekezdése alapján annak kifejtése, hogy a technika XX-XXI. századi eredményei hogyan befolyásolják az egyén önálló gondolkodását.
Műelemzés: Petelei István: A könyörülő asszony című novelláját lehetett választani, a vizsgázóktól a mű lélektani folyamatainak, valamint az azokat megjelenítő eljárásoknak a kibontását várták.
Összehasonlító műelemzés: Berzsenyi Dániel Horác című költeményének, és Vas István - szintén Horatiust idéző - Vides ut alta stet című versének összevetése.

Kapcsolódó cikkek:

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!