Debrecen hírei

2014.01.21. 14:33

MAG-kiállítás A Magyar Kultúra Napján

Debrecen - A Magyar Kultúra Napja alkalmából a debreceni MAG alkotó csoport munkáiból január 22-én (szerdán) 18 órakor nyílik kiállítás a DMK Belvárosi Galériájában (Kossuth u. 1.).

Debrecen - A Magyar Kultúra Napja alkalmából a debreceni MAG alkotó csoport munkáiból január 22-én (szerdán) 18 órakor nyílik kiállítás a DMK Belvárosi Galériájában (Kossuth u. 1.).

Köszöntőt mond: Somogyi Béla alpolgármester.

A kiállítást megnyitja: Láposi Terka.

A kiállítást rendezte: Szabó Antónia és Makoldi Sándor.

Közreműködik: Bárdosi Ildikó népdalénekes és Molnár Miklós népzenész.

Tizenöt esztendeje mutatkozott be a MAG alkotó csoport a régi Mű-Terem Galériában. A tárlat csupán a csoport szempontjából volt bemutatkozás, hiszen a kiállítók majd’ mindegyikét jól ismerhette már akkor is a debreceni tárlatlátogató közönség. Bár a MAG csoport azóta sem vált hivatalosan alkotóközösséggé, tagjait a mai napig összeköti az a szellemi rokonság, amely a magyar művészeti örökség tudatos vállalását, az abból való merítkezést, képes anyanyelvi műveltségünk továbbépítését jelenti elsősorban. Makoldi Sándor, a MAG csoport meghatározó személyisége szavaival szeretnék, ha művészetük nemcsak magyarországi, de láthatóan magyar is lenne…

A közel 30 kiállítót (Bobonkáné Papp Antónia, Bobonka Kornél, Buka László, Földi Péter, Főnix Könyvműhely, Gyöngy Boglárka, Gyöngy Enikő, Gyöngy Ilona, Gyöngy János, Gyöngy Hajnal, Gyöngy Virág, Győri Balázs, Győri László, Horváth Bíbor, Horváth István, Kozmáné Bődi Ildikó, Lóczi Mézes Judit, Makoldiné Papp Gizella, Makoldi Sándor, Makoldi Sándor Gyula, Ötvös Tünde, Pikó Sándor, Szabó Antónia, Tulipán Tamás, Túri Bence, Túriné Makoldi Gizella, Túri Péter, Velényi Rudolf, Végvári József dr., Virágh Anna) felvonultató tárlat újdonsága nemcsak másfél évtized újabb termésében érhető tetten, hanem az alkotást a kiállítók családjain belüli napi gyakorlatként megélő új nemzedék jelentkezésében, s hozzátehetjük, hogy a pedagógusként dolgozó „MAG-osok” tanítványai már nem is fértek be jelen válogatás keretei közé…

Bízunk benne, hogy a Magyar Kultúra Napján nyíló kiállítás üzenet lehet, hogy saját szellemi-művészeti örökségünk örök értékeinek aranytartalékából, magjából valóban magyar művészet szökkenhet szárba.

A kiállítás február 21-ig tekinthető meg hétköznapokon 9-18 óráig.

Debreceni Művelődési Központ

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!