Több embert támogatnának

2020.05.19. 13:53

Kiosztották az első csomagokat a segélyalapból

A városi segélyalapról tartott újabb sajtótájékoztatót Papp László, Debrecen polgármestere kedd reggel.

Fotó: Matey István

Az eseménynek nem kisebb dolog volt az apropója, minthogy kiosztásra kerültek az első természetbeni támogatások a rászorulók részére. Az első helyszín a tócóskerti István út volt, ahol egy édesanya és két gyermeke örömmel fogadta a három nagy szatyornyi csomagot, amelyet a debreceni városvezető személyesen adott át. A második állomáson, a Dugovics Titusz utcán az adományt kapó hölgy Szilágyi Edina önkormányzati képviselőnek elárulta, március végén veszítette el a munkáját, s mivel a tartalékait lassan feléli, boldogan értesült a segítségről.

Átértékelték a rendszert

– Jelentős és jövőbe mutató támogatási kör alakult ki – értékelte az elmúlt hónapok összefogását és a Debreceni Karitatív Testület munkáját Papp László. A polgármester emlékeztetett rá, a létrehozott segélyalap a nehéz helyzetbe került családok megsegítésére jött létre, erre a célra pedig már több mint 130 millió forint áll rendelkezésre. – Tenni kell azokért, akik ebben a nehéz szituációban még nehezebb helyzetbe kerülnek. Április 23-én elindítottuk az igénylések beadásának lehetőségét. Sokan pályáztak, s bár sokan elnyerték a támogatást, voltak olyanok is, akik nem juthattak segítséghez. Ennek megfelelően átértékeltük a feltételrendszert, s ez alapján úgy ítéltük meg, bővíteni kell a támogatandók körét, enyhíteni kell a feltételeket – jelentette be a cívisváros elöljárója.

Fotó: Matey István

Nő a támogatás összege

Ahogy arról a Napló korábban beszámolt, a pénzbeni támogatás mellett természetbeni juttatásra is pályázhatnak a rászorulók. Utóbbi esetben az eredeti kiírás szerint havi 13 ezer forint értékben járhat a 10 ezer forintnyi tartós élelmiszert és 3 ezer forintnyi házi tisztítószert, higiéniás terméket tartalmazó csomag. Ez viszont módosult, így a természetbeni juttatás most már havi 20 ezer forint, s a következő hónapokban kompenzációra számíthatnak a most „csak” 13 ezer forint értékben segítséget kapók. A más formát választók is magasabb összegre számíthatnak, hiszen a közüzemi számlák esetében 30 ezer forint, míg a lakásbérleti támogatásnál 40 ezer forint folyósítható 3 hónapig.

Lazultak a feltételek

Papp László kifejtette, pontosan mit is jelent a feltételek enyhítése. A hozzájárulást ezentúl abban az esetben is elnyerhető, ha az érintett személy március 11. és május 4. között (a munkáltatójával kötött megállapodása alapján) legalább 30 nap fizetés nélküli szabadságon volt, vagy legalább 30 napra mentesítettek a munkavégzés alól, s munkabért nem fizettek a részére. Támogatható továbbá az is, akinek legalább 15 százalékkal csökkentették a fizetését a napi legalább 2 órás foglalkoztatása mellett, valamint azon egyéni vállalkozók is pályázhatnak, akik tevékenységüket szüneteltették ebben az időszakban.

Szilágyi Gergő

További információk

A kérelmekkel kapcsolatos összes tudnivaló elolvasható a debrecen.hu oldalon, ahol a szükséges adatlap is letölthető.

A kérelem kitöltéséhez segítséget nyújtanak a területileg illetékes család- és gyermekjóléti szolgálatok munkanapokon az alábbi elérhetőségeken:

  • Debrecen Megyei Jogú Város Család- és Gyermekjóléti Központja (Debrecen, Thomas Mann u. 2/A.): 8.00-16.00 óra között. Tel.: (52) 411-133, (52) 447-724
  • Forrás Lelki Segítők Egyesülete Család- és Gyermekjóléti Szolgálata (Debrecen, Kishegyesi út 36.): 8.00-14.00 óra között, Telefon: (52) 492-757
  • Héra Család- és Gyermekjóléti Szolgálat (Debrecen, Pósa u. 1.): 8.00-12.00 óra között, Tel.: (52) 478-123, (52) 525-508
  • A Segélyalappal kapcsolatosan tájékoztatást nyújtunk az önkormányzat telefonos ügyfélközpontjában is hétköznap, munkaidőben a 06-52-517-768; 06-52-517-614; 06-52-517-631 telefonszámokon.
  • Kapcsolódó cikkek:

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!