Debrecen hírei

2019.02.02. 08:10

A debreceni belváros 20 csodás képeslapon a 70-es évekből

Debrecen – A korszak legfontosabb változása a cívisvárosban a nagy paneles lakótelepek megépítése.

Debrecen – A korszak legfontosabb változása a cívisvárosban a nagy paneles lakótelepek megépítése.

„Gyűjtsd a pénzed a takarékpénztárban! Előnyös! Kényelmes! Biztonságos!” – hirdette neonfelirat a Vörös Hadsereg útján az Alföldi-palota homlokzatán, az 1970-es években. Az OTP-bankfiók már nincs meg az épületben, és a villamosokon kívül a gépjárműforgalom is megszűnt a főutcán.

Megvan viszont a felszabadulási emlékmű, melynek környezetét 2001 óta szökőkút gazdagítja. Az 1970-es években készített Debrecen-képeslapokban gyönyörködve arra is felfigyelhet a ma embere, hogy a középületeket világító vörös csillag „ékesítette”, és például a Kossuth téren már (még) nem működött szökőkút.

Díszfények az Egyetem téren

Az Aranybika előtti placcot virágágyások színesítették. A szálloda új szárnyát 1976-ban adták át, s a hotel épületegyütteséhez is behajthattak a buszok, személyautók. Az évtized közepétől a cívisvárosnak már csak egy villamosvonala volt, amin – a korabeli képeslapokon is megörökített – jellegzetes Bengáli tuják siklottak. Az áramszedős, sárga kocsik a Nagyerdőbe futottak ki (és vissza), ahol a kirándulók az Egyetem téri szökőkutat is gyakorta keresték fel (lásd képeslapunkon).

Az 1970-es években még Kossuth-egyetemnek nevezett intézmény főépületén Kádár-címer függött, a palota jobbján pedig már látható a kémiai tömb, ami idén kereken 50 éves. Debrecen legszebb és legnagyobb díszkertjében a zuhatagos, dupla medencében még olyan sziklakoszorúk feküdtek, amikből nemcsak a vízsugarak táncoltak a magasba, hanem reflektorokat is elhelyeztek bennük. Ezek szolgáltatták a közkedvelt esti díszkivilágítást, amelynek köszönhetően váltakozó színekben tündökölt a park és a szökőkút.

Karszalagos parkőrök

Érdekesség az is, hogy a főutca forgalma hat autósávon és a köztük elhelyezett sínpáron haladt. A Kossuth-sarki takarékpénztári palota a maival ellentétben még nem rózsaszínű volt, ugyanakkor a Petőfi téren még állt a gyerekek kedvence, a szovjet repülős szobor. Igazi kuriózumként az újonnan bemutatott Csapó utcáról is készült üdvözlőkártya, amin a panelsor új kanyarja és ufólámpák szerepelnek még meglehetősen kevés növény társaságában.

Ilyen dizájnos köztéri világítófejek a főtéren is voltak, de a 70-es évekre azokat is legyezőalakúakra cserélték. A járdák és az utak mellett pázsit zöldellt, a tereken színpompás virágágyások illatoztak. Ezeket nemcsak kertészek gondozták, hanem parkőrök is vigyáztak rájuk. Többnyire idős emberek voltak ők, karszalaggal, hulladékszedő hegyes bottal. Aki vétett a közrend ellen (például a füvet taposta vagy szemetelt), azt pedig erélyesen és igen hatékonyan rendre utasították.

- Vass Attila -


[related-post post_id="4104574"]

[related-post post_id="4039390"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!