Helyesírási kvíz

2020.01.19. 11:00

A próbálkozók háromnegyede belebukott a marketingtevékenységbe

Fábián György kollégánk – aki 2019 márciusában első helyezést ért el az I. Kárpát-medencei korrektorversenyen – ismét játszik a szavakkal, és arra biztat: tegyék önök is!

Fotó: Illusztráció / Shutterstock

Kedves tesztestársak, a legutóbbi, 34. fejtörőnk megfejtéseit látva egészen elégedettek vagyunk. De ne tessenek aggódni: elmúlik.

Két szóra állnánk csak meg.

marketingtevékenység: A 2020. január 18-ai állás szerint a válaszok 25 százaléka érkezett a helyes, azaz az egybeírt változatra, 26 százalékban a különírt, 49 százalékban a kötőjeles változat volt a rokonszenvesebb a játékosainknak. (Lehet, hogy a két gyengébben szereplőnek össze kellett volna fognia…?) A szabályok: 111., 139.

Kossuth széke: A helyes válaszok itt is kisebbségbe kerültek, 47 százalékos eredménnyel. A kötőjeles megoldás azért nem jó, mert ahhoz alaki jelöletlenségre volna szükség (a szabály: 166.). Azaz, ha Kossuth-székről volna szó, akkor igen, a kötőjeles megoldás a nyerő. De a Kossuth széke – helyesírási szempontból – olyan, mint a Juli kutyája vagy a Pisti labdája. Eszünkbe sem jutna ezeket – ahogyan az újabban hallott korrektorzsargon fogalmaz – „megkötőzni”, ugye?

Jöhet a következő teszt? Költői a kérdés, persze.

A megoldások többnyire ellenőrizhetők helyesírásunk mértékadó forrásainak legfrissebbikében (Magyar helyesírási szótár. Budapest, 2017, Akadémiai Kiadó), vagy az abban szereplő párhuzamos példákból levezethetők. Segítenek a Manyszi tanácsadóinak a válaszai is, az e-nyelv.hu oldalon.

F. Gy.

Korábbi helyesírási tesztjeink megtalálhatók itt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!