interjú

2019.05.08. 14:00

Babos Tímea nem felejtett el teniszezni

Interjú: Babos Tímeával, a magyar női tenisz jelenlegi első számú versenyzőjével.

Fotó: AFP

Múlt héten a cívisváros vendége volt Babos Tímea, napjaink legjobb magyar női teniszezője. A látogatás alkalmával a kiváló sportolónő interjút adott a Hajdú-bihari Naplónak, amelyben többek között őszintén beszél arról, miként éli meg, hogy karrierje megtorpanni látszik, illetve miért nincs jelenleg hivatalos edzője.

Két és fél éve még az első 25-ben volt, most a 142. helyre csúszott vissza a világranglistán. Mi a formahanyatlás oka?

A tavalyi évem sajnos nem úgy alakult, ahogy szerettem volna, pedig nagyon jól indult… Visszatekintve, talán hibáztam a versenyek kiválasztásakor, véleményem szerint túl sokáig húztam a korábbi edzőmmel való szakítást, és persze balszerencsés is voltam. A mostani esztendő elején rengeteg megvédendő pontom volt, viszont az eredmények elmaradtak, így a visszacsúszás elkerülhetetlen volt. Itt nem arról van szó, hogy elfelejtettem volna teniszezni, inkább az önbizalmamat tépázta meg a rossz sorozat, pszichésen megviselt a kudarc.

Hogyan lehet kilábalni a hullámvölgyből?

A tavaszi hónapok versenyprogramját módosítottuk, így most kisebb versenyeken veszek részt, hiszen minél több meccset kell játszanom és nyernem. Amint újra ráérzek a győzelem ízére, szerintem megindulok megint felfelé, de addig türelmesnek kell lennem és bízni az elvégzett munkában. Aki ismer, tudja, hogy a munka terén nem ismerek megalkuvást, így remélem, hogy hamarosan kilábalok a hullámvölgyből.

Kivel tudja megosztani a problémáit, készül-e esetleg sportpszichológussal?

Ez egy összetettebb kérdés, hiszen az év nagy részében úton vagyok. Véleményem szerint egy pszichológus csak akkor tud igazán segíteni, ha látja, hogy bizonyos helyzetekben hogyan reagálok, mit teszek. Persze, jó, ha elmondom, de szerintem ezt látni kell, tapasztalni, velem együtt átérezni. Utazó pszichológust találni és finanszírozni viszont szinte lehetetlen feladat sajnos. Persze, van olyan szakember, akivel konzultálok, szorosabb viszonyt ápolok, de sajnos ő sem utazik velem.

Márciusban szakított horvát edzőjével, azóta egyedül edz. Ki van a segítségére a felkészülésben?

Gőzerővel keresem az új edzőm, de sajnos eddig még nem jártam sikerrel. Volt több jelentkező, de egyikkel sem passzoltunk igazán, így jelenleg átmeneti megoldásként édesapám és egy állandó edzőpartner segít a felkészülésben.

Idén milyen versenyeken indul?

Májusban két kisebb versenyen veszek részt, aztán következik a salakos szezon csúcspontja, a Roland Garros, ahol egyéniben, párosban és vegyes párosban is rajthoz állok. Júniusban kezdetét veszi a füves pályás, rendkívül rövid, de annál intenzívebb időszak, ami Wimbledonnal ér véget. Az utána következő hetek programja még képlékeny, sok függ a ranglistahelyezésemtől, illetve az eredményeimtől, de egy biztos: pihenésre nem lesz időm novemberig. Egyéniben szeretném, ha a rangsorom jóval jobb lenne, párosban pedig állandó partneremmel, Kikivel (Kristina Mladenovic) nem lehet más célunk, mint a trófeák közelébe kerülni a Grand Slameken. Annyiszor buktunk már el a kapuban (három elveszített GS-döntő együtt) a két nagy siker (egy Australian Open-győzelem, egy VB-cím) mellett, szeretnénk, ha nem a döntők száma gyarapodna idén.

Mik a tervei még a teniszben?

Pénteken töltöm be a 26-ot, még rengeteg megvalósulatlan álmom és tervem van, visszavonulásról beszélni a jelenlegi helyzetemben teljesen felesleges. Van még bennem minimum öt jó esztendő. Amíg imádom, amit csinálok és mindennap azért dolgozom, hogy jobb legyek, nem szeretnék a visszavonulásról beszélni, csakis az álmokról és a tervekről. Azok pedig vannak bőven, motivációban szerencsére nincs hiány.

OCs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!