olvasói levél

2019.08.12. 19:52

Bíró uram halálára

Nemrég tudtam meg a gyászjelentéséből, hogy Demeter Károly bíró, a debreceni városi bíróság egykori elnökhelyettese elhunyt. Jómagam, még az „átkosban” – a Napló bírósági tudósítójaként – heti munkakapcsolatban álltam vele. Komoly, ám kedélyes jogász volt, szerette hivatását. Mindig körbelengte valami irónia, amikor jogi esetekről beszélt. Előszeretettel használta a bírósággal kapcsolatban azt a jelzőt, hogy „független magyar”. Ennek néha – szordínósan – hangot is adott. Amikor a város egyik híres zenei együttesének tagjai „visszidáltak”, azaz korábbi disszidálásukból évek múlva hazatértek, elmondta: „Tegnap felhívták a megye pártbizottságtól a független magyar bíróságot, hogy talán nem kéne olyan szigorúan meg(azaz el)ítélni a városban olyan népszerű fiúkat. Ezzel én is, az ítélkező bíró is – kivételesen – nagyon egyetértett.” A puhuló diktatúrában a hajdan főben járó bűnnek számító disszidálás, az ország törvénytelen elhagyása egyre inkább bocsánatosnak számított.

Nagy anekdotázó volt, jóízű humorral ismertetve egyes jogi eseteket. Egyik történetében válópert tárgyaltak. A válóok az volt, hogy az asszony igencsak dalos kedvű volt, de botfülű, s a falsul énekelt nóták sértették férje fülét. Utóbbi a bíróságon is magából kikelve számolt be erről. Mire a bíró közbeszólt: Hogyan énekelt? Hát fals hangon! Mégis, hogyan? Be tudná mutatni? Mire a férj rettenetes hangon nótába kezdett, s a bíró azonnal kimondta a házasság érvénytelenítését…

A másikban egy piaci tolvaj került a bíróság elé, akit azzal vádoltak, hogy ellopott egy karórát. De a tanúk ellentmondásba kerültek, a sértett sem volt elég meggyőző, amikor azt kérdezték tőle, hogy mikor észlelte a lopást. Végül is bizonyítottság hiányában felmentették a vádlottat. A „független magyar bíróság” kimondta az ítéletet, amely fellebbezések híján azonnal jogerőre is emelkedett. A bíró elbocsátotta az ügy szereplőit, s a közönséget. De a felmentett delikvens csak ott sündörgött a bíró körül, aki rámordult: Mit akar? Nem hallotta, hogy fel van mentve? De tessék mán megmondani, most mán ez a végleges? Persze, hogy végleges, maga fel van mentve, menjen haza! De tessék mondani, akkor most mán meg is tarthatom a karórát?

„Kvázi halmazat”

Egy harmadik akkor történt, olyan sok halmazatban elkövetett bűncselekmény fordult elő, hogy a börtönhíradóban is keringett az információ: ilyenkor azt kell mondani, hogy kvázi halmazat, s akkor kevesebbet kap a vádlott, ha elítélik. A soros delikvens közbe is szólt a tárgyaláson, amikor a bíró a halmazatban történt elkövetést emlegette: De hát ez kvázi halmazat! A bekiabálásért figyelmeztetem! – mondta a bíró, de az agya lázasan elkezdett járni, s beugrott a jogi karon tanult fogalom. Hát persze… ez az iskolapéldája a kvázi halmazatnak, nem tényleges halmazatról van szó. Hogy is nem vettem észre? Még szerencse, hogy ez a jóember közbeszólt, különben kaphattam volna a másodfokon eljáró kollégáktól.

A negyedik egy nyugdíjkorhatáron túl lévő bíró esete volt, akit az akkor is fennálló munkaerőhiány miatt nem akartak a hőn áhított nyugdíjba engedni. Egy tyúktolvaj fölött kellett ítélkeznie. Sima ügy, a tolvaj bevallotta, hogy ellopta szomszédja tyúkját. A tanúk is ezt állították. „A Magyar Népköztársaság nevében kihirdetem az ítéletet” – kezdte a bíró a formulát – majd imígy folytatta: „A vádlott bűnös, egyrendbeli lopás vétségében, ezért őt a bíróság halálra ítéli.” „Szó benn szakad, hang fennakad, lehellet megszegik.” Az elítélt elájult, védője majdnem. Utóbbi fellebbez. A bírót pedig három napon belül nyugdíjazták.

Hogy aztán ezek bírósági legendák voltak, vagy valaha megtörténtek, most már senki sem tudná megmondani. Nyugodjék békében, bíró uram!

Gőz József Miklós

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!