történelmi tragédiánk

2020.01.24. 09:54

Elindult a hősökre emlékező menet

Nem szabad, hogy a második világháborús események, az áldozatok, a hű katonák emléke feledésbe merüljön.

Fotó: Tóth Katalin

Fotó: Tóth Katalin

Már 77 éve, hogy 1943. január 12-én kezdődött a Don-kanyarnál az a katasztrófa, melynek során a szovjet seregek áttörték a magyar vonalat, és néhány hét alatt felmorzsolták seregeinket. A hiányos felszerelésű Magyar Királyi 2. Honvéd Hadsereg 200 ezer katonájából és munkaszolgálatosából végül alig 60 ezren térhettek haza, a legtöbben elestek, vagy hosszú évekre hadifogságba kerültek. Erre a tragikus eseményre és a második világháború áldozataira emlékeztek csütörtökön Hajdúhadházon.

Tisztelgés a hősök emléke előtt

A Magyar Tartalékosok Szövetsége huszadik alkalommal rendezi meg ezekben a napokban a Doni Hősök Emlékmenetét. A résztvevők január 23-án indultak el Debrecenből, első állomásuk Hajdúhadház volt. A város főterén a világháborús emlékműnél fáklyás felvonuláson emlékeztek az elesettekre, az áldozatokra. Beszédet mondott Csáfordi Dénes, Hajdúhadház polgármestere, Tasó László országgyűlési képviselő, valamint Berkecz Gábor, a Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégium igazgatója, aki egyben a Hajdú Menetszázad vezetője is. Mindhárman kiemelték, hogy mennyire fontos az emlékezés. Nem szabad, hogy a második világháborús események, az áldozatok, a hű katonák emléke feledésbe merüljön. Berkecz Gábor beszéde végén kiemelte, hogy Hajdúhadház városa, és annak vezetése az elmúlt években hazafiságból, hazaszeretetből, emlékezéstudatból példásra vizsgázott, és katonaként, hagyományőrzőként, civilként is boldogan érkeznek a városba. A beszédek után az emlékezés virágaival tisztelegtek az áldozatok előtt.

Fotó: Tóth Katalin

Az emléktúrában részt vesznek a Kratochvil Károly kijelölt katonai, civil és növendék állománya, a Magyar Honvédség 5. Bocskai István Lövészdandár kijelölt állománya, a honvédelmi ifjúságnevelési programban résztvevő középiskolák diákjai, a MATASZ hagyományőrző tagozatának tagjai, egyéb civil és katonai szervezetek tagjai. A foglalkozás Debrecenből indult, érintett települések: Hajdúhadház, Hajdúböszörmény, Hajdúdorog, Hajdúnánás és végül Debrecen.

Tóth Katalin

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában