fotókkal, látványtervekkel

2021.09.24. 10:26

Épül a korszerű, négyévszakos Sziget-kék Debrecenben

Kétszer nagyobb területen, dupla annyi játékelemmel várja tavasztól a családokat az eddig Ötholdas Pagonyként ismert játszótér a Nagyerdőn.

Fotó: Kiss Annamarie

A beruházás részleteit pénteken ismertették a helyszínen, ahol már a reggeli órákban javában dolgoztak a munkagépek. A duplájára terjeszkedő játszótéren többek között kávézó és 450 négyzetméteres zárt, rendezvényteremmel felszerelt központi épület is lesz. A megújult közösségi parkban olyan játék-és mászóelemek is lesznek, melyek lehetővé teszik akár a 15-16 évesek önfeledt szórakozását is. A kivitelezőnek hét hónap áll rendelkezésre a munkálatok befejezéséig, így az 1,1 milliárd forintból megújuló és bővülő, a régióban egyedülálló Sziget-kék már tavasszal fogadhatja a debreceni családokat.

Kósa Lajos országgyűlési képviselő bemutatta a látványterveket, mely szerint az érintett részt a Hotel Nagyerdőig bővítik, azt eddig építési területként tartotta számon az önkormányzat. A tölgyekkel benőtt, elhagyatott területet jelenleg elsősorban hajléktalanok lakják, ők a jövőben a debreceni hajléktalanellátás szolgáltatásait vehetik majd igénybe. – A pályázati kiírásnak megfelelően kereskedelmi szolgáltatást is kell nyújtania a megújuló létesítménynek, ezért – és nem mellesleg a szülők kedvéért – kávézót is kialakítanak a volt Milleniumi játszótér és Pagony területén – tette hozzá.

Papp László polgármester bocsánatkéréssel kezdte a beruházás részleteinek ismertetését. A pardon a gyerekeknek szólt, a következő hét hónapban ugyanis más játszóteret kell majd keresniük a Pagony, pontosabban az épülő Sziget-kék helyett.

Először arra emlékeztetett, hogy néhány hónappal ezelőtt már bemutatták a fejlesztés terveit, melyek szerint az erdő új funkciót kap és a játszótér területe kétszeresére nő. – A természeti értékek, az erdei funkció megmarad, ezek előnyeit a jövőben is élvezhetik majd a gyerekek – jegyezte meg.

Papp László | Fotó: Kiss Annamarie

A kivitelező Társ-95 Kft.-nek hét hónap áll rendelkezésére ahhoz, hogy a családok a hideg időszak után tavasszal birtokba vehessék a Sziget-kéket. – Eddig a tavaszi, nyári és őszi hónapokban volt csak lehetőség a szabadtéri játékra a Nagyerdőn, a koncepció kialakításakor ezért arra törekedtünk, hogy télen is korlátlanul lehessen használni a területet. A park egy 450 négyzetméteres központi területet kap, mely egyben közösségi térként is funkcionál majd, kereskedelmi egységekkel és többek között kávézóval – tudatta.

Hangsúlyozta: a fő cél az volt, hogy a gyerekek és nagyobb társaságok számára családi és egyéb rendezvényeket, óvodai vagy természetismereti foglalkozásokat is tarthassanak az épületben.

– Ennek a kormányzati időszaknak a középpontjában a családok támogatása áll, a pénzügyi-anyagi támogatásokon kívül a közösségi programok lebonyolítására szolgáló fejlesztések is a családcentrikus kormányzati politikát teszik érzékelhetővé – mutatott rá Papp László.

Továbbra is ingyenes

Széles Diána alpolgármester először arra hívta fel a figyelmet, hogy a közbeszerzési eljárás kiírásakor sokakban felmerült a kérdés: a nagy volumenű fejlesztéssel fizetőssé válik-e az új Sziget-kék. – A park továbbra is ingyenes marad, annak ellenére, hogy a régióban az ilyen volumenű fejlesztéseken átesett játszóterek Debrecen kivételével mindenhol belépődíj-kötelesek – hangsúlyozta, majd megjegyezte: a XXI. század korszerűségével, a szülők és a gyerekek igényeinek figyelembevételével valósul meg a Sziget-kék. Sok beruházás közül a népszerű budapesti Liget-projekt volt az, melyhez hasonlítható a debreceni fejlesztés, ahol megfigyeltük és figyelembe vettük a szülők megjegyzéseit. Ezeket a véleményeket építettük be a fejlesztésbe – fejtette ki.

Széles Diána | Fotó: Kiss Annamarie

Kötelező és fontos elem a központi épület és a kávézó kialakítása, ennek kapcsán az alpolgármester elmondta: ahhoz, hogy ez egész család hosszú távon, több bórára a parkban tudjon kikapcsolódni, fontos, hogy a szülők és a gyerekek is élményhez jussanak.

A Pagony eddig a tizenkét év feletti gyerekeknek nem tudott szórakozást biztosítani, ezentúl azonban kamaszokkal is érkezhetnek a debreceni családok: a Sziget-kék magaselemekkel és más, speciálisan a korosztálynak szánt játékelemekkel várja tavasztól a fiatalokat.

– A beruházás legfontosabb motivációja az volt, hogy olyan családi élményt tudjunk adni a debrecenieknek, ami mindenkinek szól – összegzett. Problémát jelentett eddig az is, hogy a városban sok helyen nagyon nehéz a gyerekeket biztonságos körülmények között megtanítani biciklizni. A Sziget-kék kialakításánál erre is figyeltek: a közlekedés gyakorlására minivárost alakítanak ki, így a legkisebbek játékosan sajátíthatják el a biztonságos közlekedés alapjait, emellett mászótorony és rengeteg más, izgalmas játék várja a családokat a csaknem hathektáros területen.

A park névváltoztatásának egyik oka az volt, hogy Szabó Magdára és Sziget-kék című meseregényére játékosan hívják fel a figyelmet, ezzel átadva és erősítve a debreceni identitást és lokálpatriotizmust, melynek részeként a Szabó Magda Emlékházzal együttműködve ingyenes programokat szerveznek majd a megújult Sziget-kékben.

SzD

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!