Debrecen hírei

2018.02.10. 12:11

Hazakísérő telefon: biztonságérzetet nyújthat az utcán

Debrecen - Az ötletgazda szeretné az embereket megkímélni az életre szóló, nagy traumáktól.

Debrecen - Az ötletgazda szeretné az embereket megkímélni az életre szóló, nagy traumáktól.

A zaklatások és a támadások életre szóló nyomot hagyhatnak a sértett félben. Számtalan szexuális bűncselekményt követnek el védtelen nők ellen, akik éjszaka magányosan sétálnak a sötétben. Ez a tény ösztönözte arra Molnár-Csiki Marent, hogy beindítsa a „Hazakísérő Telefon” nevű szolgáltatást. Hazánkban ez az első ilyen kezdeményezés, de Berlinben már működik hasonló.

Legyen egy kapaszkodó!

Az ötletgazda hölgy 2017 novemberében indította el az önkéntes akcióját azzal a szándékkal, hogy egy telefonbeszélgetés útján azoknak nyújtson társaságot, akiknek a diskurálás biztonságérzetet jelent.

– Nem egy meggondolatlan, hirtelen elhatározásból vágtam bele, motivációm sokrétű. Meggyőződésem, hogy szükség van a hazakísérő telefon szolgáltatására. A külföldi tapasztalatok is ezt mutatják, ezenkívül sokan jelezték, hogy családtagjaikat ők is hívni szokták, amikor egyedül tartózkodnak éjszaka az utcán. Azért vágtam ebbe bele, mert azt szeretném, ha mindenki számára lenne egy olyan ember, akit fel tud hívni, ha bajban van – mondta Molnár-Csiki Maren.

Egy életre szóló trauma

A tapasztalatok szerint azok az emberek, akiket atrocitás ér, gyakran olyan traumaként élik azt meg, hogy végigkíséri őket egész életük során. Nem tudnak teljes életet élni, örökre a megrázó élmény rabjai maradnak.

– Szeretném az embereket megkímélni egy életre szóló traumától, az esetleges zaklatásokat, bűncselekményeket megelőzni vagy elkerülni. Természetesen nem akarok senkit sem megfélemlíteni, vagy elvenni a kedvüket a szórakozástól, de mindenre fel kell készülni. Én nem tudom őket megvédeni, de segítségükre lehetek. Ha bajban vannak, azonnal tárcsázhatom a segélyhívó számot. A telefonszámok, amelyeken elérhetnek, normál díjasak, ezeket bárki hívhatja – hangsúlyozta a hölgy. – A kezdeményezéssel szeretném mindenkinek a figyelmét felhívni: nagyon fontos az útvonal megtervezése, főleg akkor, ha ismeretlen helyre megy az illető kikapcsolódni éjszaka. Tájékozódni kell az éjszakai menetrendekről, valamint kerülni az idegen emberekkel való kapcsolatkialakítást. Ez a figyelemfelkeltő és oktató jellege a hazakísérő telefon szolgáltatásának – emelte ki Molnár-Csiki Maren.

Útvonalkövetés

– Beszélgetés közben egy alkalmazás segítségével figyelem a hívó útját, egészen addig, amíg biztonságban elérte a célját. A beszélgetés elején megmondja nekem, hogy honnan indul, és hová igyekszik. A társalgás közben többször megkérdezem az aktuális tartózkodási pontját. Természetesen útkövetés nélkül is működik a telefonálás, csak azt kell elmondania a telefonálónak, amit szeretne. Bízom abban, hogy a szolgáltatás több generáción keresztül működni fog, önkéntesekkel és egy ingyenesen hívható központi telefonszámmal a hét minden napján – mondta bizakodva a szolgáltatás kezdeményezője.

A telefonszámok: +36 30 899 3465, +36 30 664 7981. Pénteken és szombaton lehet hívást indítani, este 23 órától hajnal 4 óráig.

HBN–NE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!