munkaerőhiány a sütőiparban

2020.01.23. 07:00

Január végétől drágulhat a kenyér 10-15 százalékkal

Szakács Tamás szerint az emelkedés oka összetett, és nem feltétlenül azonos a bolti árváltozással.

Fotó: Illusztráció / Shutterstock

Tudomásul kell venni, hogy a munkaerő drágult, s ezt az árakban is el kell ismerni – nyilatkozta a Naplónak Jakab István, s kiemelte, legyen megtakarítás, ahol viszont nem lehet, hozzá kell járulni a költségekhez. – Meggyőződésem, hogy a munkabér olyan mértékben nem emelkedett, ami drasztikus áremelést okozna. A kereskedelmi hasznon a multiknak sokkal kevésbé kell mohónak lenni, ne akarjanak akkora extra profitot realizálni, főleg nem az alapvető élelmiszereken – mondta el véleményét a kenyér drágulását illetően az országgyűlés alelnöke, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének elnöke.

Friss, finom kenyeret kínál Bíró György, egy debreceni, Poroszlay úti pékség munkatársa.
Fotó: Kiss Annamarie

A Hajdúsági Sütödék Zrt. vezérigazgatója is hasonlóan látja, hiszen pluszköltségekkel is számolnia kell az iparág szereplőinek: januártól emelkedett a minimálbér és a garantált bérminimum.

Kevés a munkaerő

– Biztos, hogy emelkedni fognak az árak. A sütőipari átadó árak fognak a fentiek arányában emelkedni, a fogyasztói árakról viszont nem tudom, mennyivel nőnek majd. A boltok polcain a pékáruk árait mindig a kereskedő alakítja ki. Továbbá tisztázni kell, hogy amikor mi 10-15 százalékról beszélünk, akkor nem a fogyasztói árról, hanem a kereskedőnek átadott termékárról beszélünk. A kereskedő dolga, hogy ő mennyi hasznot tesz rá, s így alakul ki a fogyasztói ár – hívta fel a Napló olvasóinak figyelmét Szakács Tamás, aki hozzátette, semmi köze nincs az árnak az idei búzaterméshez. – Sok búza termett, csak annak nem kis része fuzáriumos (penészgombás), s ebből kenyeret sütni azért veszélyes, mert ez a gomba olyan toxinokat termel, amelyek veszélyt jelenthetnek az egészségre, például terhes nőknél vetélést is okozhat – mondta, hozzátéve: jelentős része sem emberi fogyasztásra, sem állati takarmányozásra nem használható.

A 10-15 százalékos áremelés több mindennek köszönhető, egyrészt a bérek folyamatos növekedésének, valamint egyre nehezebben tud az iparág is embereket találni.

Forrás: MTI

– Nagyon súlyos munkaerőhiány van az egész sütőiparban Magyarországon. Több pénzt az embereknek csak akkor tudunk adni, ha több pénzért kínáljuk a portékáinkat. Lenne egy másik út is: kevesebb emberrel többet dolgozunk, csak azt egy adott technológiai szinten nem lehet egyik napról a másikra elérni, de akkor technológiát kellene váltani, az pedig nagyon sok pénzbe kerül – mondja Szakács Tamás, aki szerint mindebben a forint gyengülésének is van szerepe: a logisztikai költségek és az üzemanyag­árak is elszabadultak. – A beszállítóink is árakat kívánnak emelni. Ez a 10-15 százalék egy viszonylag mérsékelt emelkedés, ahhoz képest, ami az elmúlt időszakokban, évek óta

éri az ágazatot – fogalmazott.

ND

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!