Segítség a mentorprogramhoz

2020.09.30. 18:48

Négy város tanulói kaptak laptopokat alapítványi felajánlásából – fotókkal

A kortárs mentorálás módszerére épülő Tanítsunk Magyarországért Program 2018 decemberében indult országosan.

MP

Fotó: Molnár Péter

A program célkitűzése kettős, egyrészt a mentorálásba bevont általános iskolások olyan készségeket, társalmi mintákat sajátíthatnak el, melyek hosszútávon segítik őket. Másrészt a közösségépítés, valamint a fiatalok felelősségvállalásának elmélyítését is célozza a program. A mentorálás 2019 szeptemberében indult 58 helyszínen, 377 mentor és 1639 mentorált bevonásával.

A program keretében 95 tanuló kapott laptopot az ABC Alapítvány felajánlásából, az átadásra négy helyszínen került sor szerda délután: a Debrecenben, Pécsett, Nyíregyházán és Miskolcon. Körkapcsolás révén mind a négy városban láthatók és hallhatók voltak az egyes helyszínek történései.

Pécsett György László gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkár elmondta, a koronavírus miatt a programban résztvevő mentoroknak és mentoráltaknak is át kellett állni digitális oktatásra. Ez a visszajelzések alapján jól sikerült, de mint kiderült, 95 gyereknek nehézséget okozott a digitális eszközökhöz való hozzáférés. Az ABC Alapítvány felajánlásának köszönhetően azonban ezek a tanulók is modern eszközökhöz jutottak. A Debreceni Egyetemen 33 általános iskolás vehetett át új laptopot.

Szekeres Pál
Fotó: Molnár Péter

Szekeres Pál miniszteri biztos, az alapítvány elnöke Debrecenben elmondta, szeretnék a továbbiakban is ilyen eszközökkel segíteni a tanulóknak. – Bízom abban, hogy az a fajta lökés, amit a virtuális térnek adott ez a járvány, annak minden minden pozitívuma megmarad, de az emberi kapcsolatok, személyes találkozások a következő generáció életében is jelen lesz. Sokszor, mikor ezekről a beszélünk, bennünk van az a félsz, hogy sok mindent nem tudunk. Arra kérem a mentorok, hogy segítsenek ezeket az eszközöket bölcsen és jól használni – szólt a megjelentekhez Szekeres Pál.

A Debreceni Egyetem 2019 szeptemberében indult az az alapképzés, melynek elvégzése után mentor lehet valaki. Az egyetem 11 általános iskolában van jelen Hajdú-Bihar megyében, 307 tanuló mentorálást végzi jelenleg 69 hallgató.

– Az iskolák képviselői helyben választották a programban résztvevő diákokat, akik leginkább igénylik ezt a programot. Tartottunk egy kurzust, melynek célja az volt, hogy a hallgatóink felkészítést kapjanak pszichológiából, pedagógiából, esélyegyenlőségből, mentálhigiénéből, karrierépítésből, továbbtanulási lehetőségekből, valamint tanulás tanításából. Ezt a kurzust elvégezve lehetnek mentorok a hallgatók, indén ősszel már a harmadikat kurzus indítottuk – monda el Forisek Péter tanárképzési főigazgató.

Kiss Dóra

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!