Debrecen hírei

2019.01.30. 18:43

Nemzedékek együtt a HPV ellen

Debrecen - Céljuk, hogy a méhnyakrákszűrés rutinná váljon, és a HPV elleni védőoltás lehetőségeit minél többen megismerjék.

Debrecen - Céljuk, hogy a méhnyakrákszűrés rutinná váljon, és a HPV elleni védőoltás lehetőségeit minél többen megismerjék.

„Vigyázz, kész, fűzz!” címmel rendezett szerdán programot a Mályvavirág Alapítvány Debrecenben, az európai méhnyakrák-megelőzési hét eseményeinek részeként, hogy felhívja a figyelmet a nőket sújtó daganatos megbetegedés veszélyeire, valamint az éves szűrővizsgálatok és a védőoltás fontosságára. A Nagyerdei Gondozó Szolgálat Thomas Mann Utcai Idősek Klubja hamar megtelt, idősek és középiskolások közösen kézműveskedtek, miközben hasznos információkat hallhattak a méhnyakrákról és a humán papillomavírusról (HPV).

– Megkértük a Debrecen Megyei Jogú Város Szociális Szolgálatának ellátásaiban részt vevő időseket arra, hogy horgoljanak erre az alkalomra mályvavirágos kitűzőket. Mivel többnyire szorgos és ügyes kezűek, örömmel vállalták el ezt a feladatot. A fiatalokat pedig arra kértük fel, hogy itt a helyszínen – közösen az idősekkel – fűzzenek gyöngy karkötőket, s ezeket azoknak az érintetteknek juttatjuk el, akik jelenleg is küzdenek a betegséggel. Ez már régi hagyomány az alapítványnál, mindenki nagy örömmel fogadja, és a kitűzőket is büszkén viseljük – mondta Fejes Veronika, a Debreceni Mályvavirág Pont vezetője.

Megelőzhető a méhnyakrák

– A Mályvavirág Alapítvánnyal a méhnyakrákos nők gyógyulásáért és a megelőzésért dolgozunk. Nagyon fontos szerepe van a prevenciónak, hiszen a gyakori rákos megbetegedések közül ez az egyetlen, amit meg lehet előzni védőoltással és rendszeres szűréssel. Magyarországon mintegy 1000-1200 megbetegedés van évente, s mintegy 450 nő veszíti el a betegség miatt az életét. Ez hatalmas szám, ahhoz képest, hogy a kezünkben nagyon sok eszköz van arra, hogy ne is legyen méhnyakrák – hangsúlyozta Tóth Icó, az alapítvány elnöke, aki maga is küzdött egykor a betegséggel.

Kifejtette, a betegséget 99,7 százalékban a HPV okozza, a fertőzés a bőrfelületek érintkezésével, a hám mikrosérülésében alakul ki, s a vírus a méhnyakon telepszik meg. Hosszú idő után pedig méhnyakrákot okozhat. Megjegyezte, a HPV-nek vannak alacsony és magas kockázatú törzsei is. Akkor alakulhat ki a méhnyakrák, ha az utóbbi tartósan bent marad a szervezetben.

Szűrés és védőoltás

A Mályvavirág Alapítvány elnöke elmondta, a méhnyakrák megelőzésében a rendszeres szűrésnek, valamint a védőoltásnak van hatalmas jelentősége.

– A szűrés az úgynevezett rákmegelőző állapotban fontos, hiszen ilyenkor minél előbb észrevehetjük, ha baj van. A védőoltás pedig azért van, hogy ne legyen HPV-fertőzés. A védőoltás – amit a 12 éves, 7. osztályos lányoknak az állam ingyenesen biztosít – a szexuális élet megkezdése előtt a leghatékonyabb, de ma már nincs korhatárhoz kötve, ki kaphatja meg, akár érettebb korban is felvehető. Akkor is, ha volt, vagy éppen van fennálló HPV-fertőzés. A méhnyakrák előfordulását illetően leginkább a 25-45 éves és a 65 év feletti korosztály érintett. A szűrésekre évente kell eljárni, és 65 év felett is érdemes elmenni – mondta.

A citológiai szűréskor azt vizsgálják, hogy van-e valamilyen elváltozás a szervezetben. Elérhető a HPV-szűrés is, mellyel azt nézik, hogy ténylegesen ott van-e a vírus, illetve az magas vagy alacsony kockázatú-e. Ezt azonban nem finanszírozzák Magyarországon. Tóth Icó arról is beszélt, hogy a HPV valamelyik fajtájával a nők 80 százaléka életében legalább egyszer megfertőződik, valamint fontos tudni, hogy monogám kapcsolatban is előfordulhat.

Együtt a sorstársakkal

A Mályvavirág Alapítvány az érintettek lelki gondozására is nagy figyelmet fordít.

– Az egyik legfontosabb szempont: a beteg érezze azt, hogy el tud beszélgetni valakivel, akiben megbízhat. Mivel én magam is érintett vagyok, méhnyakrákból gyógyultam, könnyebben megnyílnak nekem, hiszen tudom, min mennek keresztül. Fontos, hogy a beteg is ébredjen arra rá, hogy a lelki folyamatai, amelyek a betegség kialakulását megelőzték, milyen kapcsolatban vannak a nőiségével, a női problémákkal, hiszen ezek érzelmi szinten összekapcsolódnak. Ez egy feltáró, segítő beszélgetéssel nagyon jól támogatható – mondta Fejes Veronika.

Tóth Icó is úgy véli, hogy nagyon fontos a sorstársakkal való összekapcsolódás, valamint arra buzdítja az érintetteket, hogy merjenek segítséget kérni, hogy könnyebbek legyenek a lelki terhek. Egy jó szakember ugyanis – akár egy pszichológus vagy szexuálterapeuta – segíthet abban, hogy a méhnyakrákkal küzdő nők lelkileg is erősebbé váljanak.

VK

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!