Kezdődhetnek az aszfaltozások

2019.06.03. 07:17

Nincs több akadály: indulhat a munka a Júliatelepen

Az útépítésekhez hiányzó összes területet sikerült megszereznie az önkormányzatnak.

Fotó: Matey István

Néhány héten belül megkezdődhetnek az aszfaltozások a Júliatelepen – ismertette Papp László, Debrecen polgármestere a csütörtöki közgyűlés végén, amikor ezzel kapcsolatos kérdést tett fel Becsky István, a körzet önkormányzati képviselője.

Nagyon keskenyek

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a helyhatóság az északkeleti városrészben hét utcában, összesen 2 és fél kilométer hosszan szeretne aszfaltot leteríttetni. Az erről szóló döntés még 2016-ban született. Az egymilliárd forintos beruházáshoz 800 millió forint uniós támogatást nyert az önkormányzat. Sok helyen azonban olyan csekély a házak közötti távolság, hogy még egyirányú forgalmat sem lehetett kialakítani az utcákban.

Fotó: Papp László polgármester Becsky István kérdésére válaszolt | Fotó: Kiss Annamarie

Emiatt a telkek rovására muszáj szélesíteni. A 2017-ben, a helyszínen tartott utcafórumon több százan vettek részt.

Elhúzódó egyezkedés

Az ott lakóktól akkor azt kérte a polgármester, hogy adják át az útépítésekhez szükséges telekrészeket. Ennek azonban csak kevesen tettek eleget, így az előkészítés elhúzódott. A 165 érintett ingatlannak 339 tulajdonosa, illetve haszonélvezője volt. Egy részük nem akart megegyezni vagy kevesellte a felajánlott vételárat. Van olyan, aki egészen a Fővárosi Törvényszékig vitte az ügyet.

Olyan tulajdonossal is találkoztak, akinek lezajlott a kisajátítási eljárása, vagyis utalni akartak neki, de nem volt hajlandó megadni a bankszámlaszámát. Így ezt az összeget kénytelenek voltak bírósági letétbe helyezni.

Kezdődhet a munka

Pacza Gergely, a polgármesteri hivatal városfejlesztési főosztályának vezetője arról számolt be a közgyűlés előtt, hogy a Gyűrű utca aszfaltozására vonatkozó közbeszerzési eljárást kiírták, várhatóan két héten belül szerződést tudnak kötni a kivitelezővel. A Futó utcára érvényes, ugyanilyen eljárás néhány napon belül kezdődik. Az azt követő napokban a többi érintett utca is sorra kerül.

– A Gyűrű utcában így június közepén kezdődhetnek el a munkák, a többi utca várhatóan kora ősszel kerül sorra – tette hozzá Papp László. Szavaiból az is kiderült, jelenleg az a probléma, hogy a megszerzett földeken lévő kerítéseket, közműveket egyesek nem akarják betenni telkük új határára, s ez újabb feladatot adhat az önkormányzatnak.

Ha kell, ők bontanak

Racsmány Gyula, a polgármesteri hivatal vagyonkezelési osztályának vezetője azzal egészítette ki az elhangzottakat, hogy amennyiben a kivitelezés idején még mindig ott lesz a kerítés, akkor az önkormányzat azzal fogja megbízni a kivitelezőt, hogy bontsa el, illetve a közműveket helyezze át.

A debreceni polgármesteri hivatal az elmúlt 4 évben elsősorban lakossági kezdeményezésekre 29 utcában építtetett új utakat. Idén szokatlanul magas összeget, 930 milliót költenek a lakossági kérésekre megvalósuló útépítésekre.

OCS

Borítókép: Sok helyen keskenyek és burkolatlanok az utcák a Júliatelepen

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!