Aki a kis virágot szereti...

2021.04.21. 11:44

Pallag közelében az odvas keltikék színesítik a tájat

Virágzik a gyermekláncfű és a tyúktaréj is.

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Bár a tavasz első hírnökeit, a hóvirágot vagy a téltemetőt már nem láthatjuk a zöldellő tájakon, így sem marad egyhangú a fűtakaró. – Rengeteg apró virággal találkozhatunk ilyenkor a „kertek alatt” vagy az erdőkben, parkokban, amelyek közül némelyik még fogyasztható is – hívja fel a figyelmet Váradi Zoltán, a Természettár vezetője. – Gyakori színfolt a zöld pázsitokban ilyenkor a salátaboglárka, amelyet könnyű felismerni. Ha napsütés éri, kinyílnak szikrázó aranysárga színű virágai – mondta a szakértő.

Arra is kitért, ahogy azt a neve is mutatja, a salátaboglárka ehető.

– Szív formájú leveleit addig célszerű fogyasztani, amíg a virág nem jelenik meg, azután ugyanis keserűvé válnak – figyelmeztetett a szakértő. Most már sok helyen észrevehetjük a pompon alakú sárga virágfejeket, javában virágzik ugyanis a jól ismert gyermekláncfű. A pongyola pitypangként is ismert növény sokak kedvence, mivel a virágok beporzás után szürke bóbitává alakulnak, és ha ilyet találunk, szinte „kötelező” elfújni. – A levelei ennek a növénynek is fogyaszthatók, ám szintén csak addig, amíg a virág meg nem jelenik, akkor ugyanis felszaporodik bennük egy fehér, ragacsos folyadék, a tejnedv, amely keserűségével elrontaná az étel minőségét – hívta fel a figyelmet Váradi Zoltán.

Szirmok tengere

– Hat kis sárga szirmával köszönti a napsütést a kevésbé ismert tyúktaréj, amely pár centi magasra nő meg, és virága egy kicsi, hatágú csillagra hasonlít. Ennek a növénynek több faja is ismert, és határozásuk valóban szakembert kíván, de egész erdőaljakat beterítő mennyiséget találhatunk belőle, ha túrázni indulunk, ezek azonban már nem ehetőek – részletezte a Természettár vezetője. Megtudhattuk azt is, ha például Pallag felé vesszük az irányt, egy lila-fehér „virágszőnyeg” színesíti mostanában a tájat. – A gyönyörű látványért az odvas keltikék a felelősek. Ez a növény körülbelül huszonöt centiméter magasra nő meg, egymás mellett sorakozva a fürtös virágzatokban nagyjából fele-fele arányban oszlik el a lila és a fehér szín – taglalta.

Hozzátette, nem felejthetjük ki a tavaszi virágok sorából a népszerű ibolyát sem, amelynek árnyalatát és illatát mindenki jól ismeri.

A felsorolt növények közül mind esztétikus és jó illatú, ennek ellenére nem érdemes őket leszedni, hiszen rendkívül hamar elhervadnak, és nem asztaldísznek valók. – Hiába is szakítanánk le őket, mire hazaérünk, lekonyulnak és nem illatoznak napokig az üvegpoharakban. Hagyjuk meg őket a „természet lágy ölén”, a kertben, az udvaron vagy eredeti élőhelyükön, és ha szeretnénk megörökíteni a szépségüket, inkább fényképezzük le őket – vélekedett Váradi Zoltán. Bezárólag hozzátette, figyeljünk arra is, hogy ne támogassunk olyan mozgalmakat, amelyek a védett növények kereskedelmére irányulnak és ne felejtsük el, hogy egy nem védett növény akkor is védettséget élvez, ha természetvédelmi területen nő.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!