Szponzorált tartalom

2020.10.19. 10:52

Olyan várost szeretne, ahol a gyerekei is szívesen élnek

Bordán Szabolcs 2006-ban mérnök informatikusként diplomázott a Debreceni Egyetem Műszaki Főiskolai Karán, később gazdaságinformatikus oklevelet is szerzett. 2014-ben a derecskei önkormányzat képviselő tagja lett, majd 2019 ősz óta a város polgármestere. Utóbbi poszt kötetlen idejű munkavégzéssel jár, elmondása szerint „nullától huszonnégy óráig tart”, de ha teheti, minden szabadidejét négy és fél éves kislányának és négy hónapos kisfiának szenteli.

Bordán Szabolcs

– 2006-ban kerültem a derecskei önkormányzathoz, akkor az általános iskola és az önkormányzat informatikai rendszerének felügyelete, koordinálása volt a feladatom. 2012-től a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal informatikai osztályán dolgoztam a Derecskei Járási Hivatalhoz kihelyezve – idézte fel Bordán Szabolcs kérésünkre a kezdeteket. – 2014-ben önkormányzati képviselővé választottak, és azt az ötéves ciklust végigvittem. Szerencsés kombináció, hiszen mind képviselőként, mind dolgozóként is beleláttam a városban folyó munkába. Elmondhatom, kívülről-belülről, meg alulról és felülről is megtapasztaltam a hivatal működését, emiatt helyzeti előnnyel indultam polgármesterként – jegyezte meg.

Szakemberként 2008–2009-ben az általános iskolai összevonásban tevékenykedett, majd a derecskei önkormányzat több intézményében is kialakította, megerősítette az informatikai hátteret. 2013 januártól a kormányhivatal berkein belül igyekezett a digitális működőképességet biztosítani, vagyis végigjárta a ranglétrát. 2010–2012 között – munka mellett – gazdasági informatikus diplomát szerzett, a tanultakat ma polgármesterként is kamatoztatja.

– Erre a képzésre az inspirált, hogy szerettem volna rálátni a gazdasági területre, ezzel jobban segíteni a kollégáimnak, amikor pénzügyi kérdésekről van szó hiszen, ha a kérdéseket megértjük, akkor tudunk helyes válaszokat adni, informatikusként és polgármesterként is – vallja Bordán Szabolcs. Mint mondta, egy informatikus akkor dolgozik jól, ha azt látják, hogy nincsen semmi dolga, hiszen akkor jól működik a rendszer, vagyis jól végzi a munkáját.

Politikai karrierjét 2013 óta jegyzi, ekkor belépett a Fideszbe és a következő években a párt helyi kampányait segítette. 2019 őszén a város vezetője, 2020-ban pedig a derecskei csoport elnöke lett.

– A városvezetésre az motivált, hogy olyan környezetet teremtsek Derecskén, hogy a most négy és fél éves lányom és a négy hónapos fiam később ne vágyjon majd el innen – mondta első indokként. – Továbbá, komoly fejlődési lehetőségeink vannak, amelyeket mindenképpen Derecske városának javára kell fordítsunk. Képviselőként láttam azt is, akik már több mint egy évtizede voltak a testületben, nem biztos, hogy ugyanazzal a lendülettel és elhivatottsággal szolgálták a települést, ahogyan én és az új képviselőtársaim is igyekszünk ezt tenni. Változás tehát mindenképpen kellett, ezt most én tudtam megtestesíteni, kihívó nélkül lettem polgármester.

Habár nem régóta van hivatalban és a járványhelyzet is alaposan felülírt mindent, két dolgot is említ, amiket sikerként könyvelhet el. Már az új testülethez kötődik az, hogy a bölcsőde építésének közbeszerzését hamarosan kiírhatják. Továbbá, a közvilágítást is hamarosan korszerűsíteni fogják a városban, LED-es technológiára térhetnek át egy éven belül, a kivitelező kiválasztása már megtörtént. Mint a polgármester elmondta, olyan jó konstrukciót tudtak kialakítani, hogy nagyrészt a megtakarításokból finanszírozzák majd a beruházás költségét. Ezt lényegében pályázati segítség nélkül, önerőből valósítják meg. Polgármesterként nagy sikernek tartaná, ha egy évtizeden belül a lakosságszám a mostani 8700 főről tízezer fölé emelkedne, az ugyanis azt tükrözné, hogy eredményes a városvezetés munkája, hisz mind többen szeretnének Derecskén élni.

– Hobbim egyre kevesebb van, huszonhét éve kezdtem trombitán játszani, a helyi ifjúsági fúvószenekar tagja voltam, de zenélésre már egyáltalán nincs időm. Manapság az tölt fel igazán, ha mozgok és a természetben járok. A gyerekeimtől rengeteg energiát kapok, ahhoz kimondottan ragaszkodom, hogy a kislányomat reggelente én kísérjem el az óvodába. Ha netán akad egy szabad délutánom, azt igyekszem a lányommal tölteni és néhány hónap múlva már a kisfiammal is aktívabban tudok foglalkozni. A gyermekeink a jövőnk, értük élünk és elsősorban miattuk fontos, hogy a városunk fejlődése olyan irányt mutasson, hogy majdan ők is megtalálják itt a számításukat – árulta el végezetül.

Borítóképünkön: Bordán Szabolcs, Derecske polgármestere

 

(PR cikk)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!