Digitália

2024.07.03. 06:00

Energiafegyver bénította Biden gondolkodását az elnöki vita alatt?

Az igazán zavaros gondolatok mindig is a közösségi médiában terjednek a leggyorsabban: felhasználók tömegei meg vannak győződve arról, hogy Biden katasztrofális botlásai csakis a Havanna-szindróma bizonyítékai lehetnek.

MW

Képünk illusztráció

Forrás: Shutterstock

Mint ismert, Joe Biden jelenlegi amerikai elnök elképesztően rossz teljesítményt nyújtott a múlt héten Donald Trumppal folytatott vitája során, s azóta sok demokrata aggódik az amerikai demokrácia jövője miatt. Biden érzékelhető zavartsága és képtelensége, hogy időként egy szabályos mondatot megfogalmazzon, pánikot keltett a Demokrata Pártban: attól tartanak, hogy elveszítheti az elnökválasztást. Hívei azzal magyarázzák a fellépést, hogy csak rossz éjszakája volt, mások rámutatnak, hogy Biden egész életében dadogástól szenvedett.

De a közösségi médiában egyre terjedő magyarázat, hogy azért volt Biden olyan zavarodott, s akadt el a beszédében gyakran, nézett üres tekintettel, mert irányított energiafegyver érte, ami Havanna-szindrómát okozott neki.

A Havanna-szindróma olyan titokzatos betegségcsoport neve, amely az elmúlt évtizedben amerikai ügynökségek, külföldi képviseletek körében bukkant fel. Az elmélet szerint ellenséges országok, mint Oroszország vagy Kína, szándékosan célozzák meg az amerikaiakat láthatatlan sugárfegyverekkel, hogy agykárosodást okozzanak.

Az amerikai kormány korábban létre is hozott egy vizsgálócsoportot (Intelligence Community Experts Panel on Anomalous Health Incidents), hogy kiderítse, mi történhetett azzal az 1000 főnyi amerikai tisztviselővel, akik azt állítják, hogy „Havannában” szenvedtek, bizarr tünetekkel. Ezek a tünetek először az Egyesült Államok kubai nagykövetségén jelentkeztek 2016-ban, és hamarosan a világ más részein is megjelentek megmagyarázhatatlan betegségek, hallás- és memóriavesztés, súlyos fejfájás, fényérzékenység, émelygés és hasonló tünetek képében.

Bár a tudomány még mindig nagyon kérdésesnek tartja ezt az elméletet, egyesek meg vannak győződve arról, hogy ezt a fegyvert vetették be a vitán Biden ellen.

Egy tudós, aki az amerikai hírszerző közösség számára irányított energianyaláb kutatást folytatott, meggyőződéssel állítja, Biden tünetei a Havanna-szindrómát jelezték – írja Igor Sushko, közösségi média influenszer.

Sushko még az alábbi videót is mellékelte, ami az elnök vitanapi produkciója és a másnap, Észak-Karolinában tartott nagygyűlése közötti kontrasztot mutatta be – ahol élénk volt és összeszedett. Szerinte Biden botlásai csakis célzott támadással magyarázhatók.

Még egy további összeesküvés-elméletet is meglebegtet, miszerint éppen akkor érkezett egy orosz kormánygép, s az szállította az energiafegyvereket.

„(…) az orosz IL-76-os kormánygép június 27-én, a vita előtt leszállt az Egyesült Államokban, majd azután távozott.” – írja Sushko a Twitteren.

Sushko egyik forrása talán egy vasárnap közzétett, orosz nyelvű YouTube-videó lehet. És nem csak ő hangoztatja, hogy Biden aljas erők áldozata lehetett a vitában.

„Bident irányított energiafegyverrel támadták, hogy csökkentsék a teljesítményét. Ennek ellenére 90 percig kitartott. Ő egy BAJNOK! Ez tisztességtelen előnyhöz juttatta TFG-t. #HavanaAct” – írta a Citizens That Know a témával kapcsolatos tweetek egyikében.

A Citizens That Know általában láthatatlan, de összehangolt erőkkel – gyakran bűnbandákkal, vagy kormányzati ügynökök témáival foglalkozik.

Biden zavarba ejtő teljesítményét vélhetjük az időskorral járó tipikus kognitív hanyatlásnak, egy rossz éjszakából adódó fáradtságnak, de arra nincs bizonyíték, hogy irányított energiafegyverekkel támadták meg. Ami nem jelenti azt, hogy például az Egyesült Államok kormányának nem állna rendelkezésére néhány rendkívül fejlett, hasonló fegyver.

Az amerikai hadsereg bevallottan az 1970-es évek óta dolgozik lézerfegyvereken, és tudjuk, hogy a CIA ugyanebben a korszakban kifejlesztett egy úgynevezett szívroham fegyvert. De jelen esetben mégis talán a legegyszerűbb magyarázat a legvalószínűbb: Biden 81 éves, és nyilvánvalóan nem úgy teljesít, mint ifjabb korában.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!