fejlődő piac

2019.05.29. 18:54

Az oktatásba és az olimpiára tart az e-sport

Magyarország a régió e-sport-nagyhatalmává válna, ehhez első lépésként profi klubokba tömörítik a rendszeresen versenyző negyvenezer játékos legjavát.

Forrás: VG.hu

Fotó: Móricz-Sabján Simon

Több mint negyvenmilliárd forintos a videojátékok hazai piaca, és éves szinten 15-20 százalékkal bővülhet – mondta a Világgazdaságnak Biró Balázs, a Magyar E-sport Szövetség elnöke.

Sok sportszervezettel kerültek kapcsolatba az elmúlt években, és sűrűn találkozunk azzal a megközelítéssel, hogy sok fiatal a PlayStationt nyomogatja ahelyett, hogy mozogna, de Biró Balázs úgy értékelte, hogy

azok a gyerekek, akik a FIFA19-cel játszanak, már a sportág előszobájában vannak, hiszen ismerik a játékszabályokat, a csapatokat és a játékosokat, vagyis a virtuális tér mégis közelebb hozza őket.

A hagyományos sport és az e-sport megfér egymás mellett, sőt az a motivációs erő, amivel a fiatalok az utóbbiak felé fordulnak, átfordítható a testmozgás felé is – tette hozzá.

Biró Balázs a hazai e-sport kezdeteként hivatkozott a Super Mario-jelmezbe öltözött Dévényi Tibi bácsi vezette Elektor Kalandorra az 1990-es évekből, de valójában az elmúlt három-négy év az igazán meghatározó. Az internethálózat fejlődése mellett a közösségi médiaplatformok terjedése volt a kulcs, mint például a Twitch vagy a Steam – tette hozzá.

Biró úgy gondolja, hogy a a sportszimulációs szoftverek könnyebben utat törhetnek maguknak az olimpia felé vezető úton, mint az úgynevezett lövöldözős játékok. Visszatérő kritikaként neveik meg a fizikai mozgás hiányát, ám a szövetségi elnök szerint a műfaj a technikai sportokhoz hasonlítható, például a Forma–1-hez vagy a Moto GP-hez, a szem-kéz koordináció, a figyelem, a koncentráció révén a precíziós sportokhoz, így a sportlövészethez vagy az íjászathoz, és ott vannak még párhuzamként a szellemi sportok, mint a sakk.

A szövetségi elnök megemlítette, hogy Észak-Európában például a svédek és a finnek is meglépték már beemelték az oktatásba az e-sportokat: játékmechanikát és stratégiaalkotást heti két-három alkalommal vagy akár napi szinten oktatnak számos általános és középiskolában az e-sporton keresztül, amely újszerű megközelítésben mozdíthatja előre az idegennyelv-tanítást, a problémamegoldó képesség és a logikus gondolkodás fejlesztését, emellett egyre nagyobb motiváló erő is a gyerekek számára.

Biró elmondása szerint a Magyar E-sport Szövetség edukációs bizottsága éppen olyan ismertető anyagokon dolgozik, amelyek átfogó képet adnak a pedagógusoknak és a szülőknek minderről.

Borítókép: Biró Balázs, a Magyar E-sport Szövetség elnöke

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!