Mozgáskorlátozottaknak segít

2020.10.13. 06:00

Bemutatták a világ első mobil betegmozgató robotját

Az önjáró, intelligens betegmozgató és rehabilitációs robot segítséget nyújt mind a betegek áthelyezésében, mind rehabilitációjukban.

A dán kiszolgálórobot-gyártó vállalat, a PTR Robots bejelentette, hogy mostantól világszerte elérhető a betegek biztonságos mozgatását és rehabilitációját ellátó robotja. Az egészségügyi szakemberekkel közösen kifejlesztett PTR robot az első olyan önjáró, intelligens robotikai megoldás, amely rugalmasan képes közlekedni bármilyen egészségügyi vagy gondozási célokat szolgáló létesítményben.

A robot segítséget nyújt a mozgásképtelen vagy mozgásukban korlátozott betegek áthelyezésében és rehabilitációjában, leveszi a terheket a szakszemélyzet válláról és felszabadítja őket a fokozottan munkaigényes feladatok végzése alól. A PTR robot alkalmazása ugyanakkor csökkenti a fertőzések kockázatát is, mivel

egy beteg áthelyezéséhez a robot használata esetén elegendő egyetlen gondozó jelenléte.

Egy tipikus kórházban négy fekvőbeteg közül egy nem képes önálló helyváltoztatásra, ezért mind az áthelyezése, mind a rehabilitációja során segítségre szorul. Ez a szükséglet még jellemzőbb a gondozóotthonokban. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint az ápolók körében a betegek mozgatása közben bekövetkező sérülések teszik ki az összes munkahelyi baleset egy harmadát.

Az emelőrobotot kifejezetten olyan méretűre tervezték, hogy könnyen átférjen egy hagyományos méretű ajtón. Ez azt jelenti, hogy a robot a hagyományos, mennyezethez rögzített emelőszerkezeteknél jóval rugalmasabban és hatékonyabban használható.

A PTR Robots vadonatúj termékkategóriát hozott létre a betegmozgatás és -rehabilitáció terén, hasonlóan ahhoz, ahogyan UVD Robots nevű leányvállalatunk UV-fénnyel fertőtlenítő robotjai a fertőtlenítés terén jelentenek előrelépést.

Az UVD robotokat szerte a világon alkalmazzák fertőtlenítési célokra kórházak, szállodák, élelmiszer-feldolgozó üzemek, illetve különféle helyiségek tisztítására a gyógyszergyártó ágazatban, repülőtereken, vasútállomásokon, óvodákban és egyéb létesítményekben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!