lefedettségi térképpel

2019.10.17. 16:24

Elindult a Vodafone Magyarország 5G-szolgáltatása

A cég az országban elsőként indítja el az új generációs hálózat kereskedelmi üzemét, a többiek legkorábban év végén, jövő év elején követhetik.

Forrás: Shutterstock

Pár nappal a ceremoniális rajt előtt immár bárki számára elérhető a Vodafone Magyarország 5G-szolgáltatása – olvasható a hwsw.hu cikkében.

Pár nappal a politikusok részvételével zajló hivatalos bejelentési ceremónia előtt elindította kereskedelmi 5G-szolgáltatást a Vodafone Magyarország – derül ki az írásból.

A cég hazánkban elsőként kapcsolta be és tette elérhetővé szélesebb előfizetői kör számára az új generációs hálózatot, a versenytársak legkorábban év végén, de inkább jövő év elején követhetik.

A Vodafone hónapok óta készül a kereskedelmi rajtra, és mivel versenytársaival ellentétben nem kell megvárnia az illetékes Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság várhatóan hónapokat csúszó 5G-s frekvenciaaukciójának végkimenetelét, az országban elsőként indíthatta el a kereskedelmi szolgáltatást.

A helyzeti előnyt kihasználva a Vodafone a nyár során kezdte fokozatosan kiépíteni az 5G-s cellákat Budapest belvárosában a 3600 MHz-es frekvenciasávot használva.

Mindezt azért tehette idejekorán, mivel a Vodafone az egyike annak a két magyar, saját infrastruktúrával rendelkező operátoroknak (a másik cég a DIGI), melyek az NMHH 2016-os frekvenciapályázatán – mai viszonyok közt nevetséges összegért – frekvencialicenchez jutott az említett sávban, melyet azóta „úttörő 5G sávnak” is neveznek.

A Vodafone 5G-s lefedettsége Budapesten

Nem véletlenül, ez a polgári célra használható spektrum alkalmas ugyanis a leginkább arra, hogy a legforgalmasabb helyeken nagy kapacitású 5G-s cellákat üzemeltethessenek vele a szolgáltatók, ezzel – szigetszerű jelleggel – jelentősen csökkentve a hálózat (túl)terheltségét a legforgalmasabb időszakokban. A cég honlapjára felkerült lefedettségi térkép alapján a szolgáltatás kezdetben Budapesten, észak-déli irányban, a Duna tengelye mentén érhető el.

Bár alapvetően a főváros központi területeire fókuszál a szolgáltató, a vételi viszonyoktól és végberendezéstől függően beltéren és kültéren egyaránt nem csak a közvetlen belvárosra, hanem legalább féltucatnyi budapesti kerületre terjed ki kisebb-nagyobb mértékben a kereskedelmi hálózat.

A szolgáltató nem kér felárat az 5G-s elérésért, az új generációs hálózathoz minden, RED tarifával és 5G-képes készülékkel rendelkező ügyfél csatlakozhat.

A Vodafone kínálatában jelenleg két 5G-képes mobil szerepel, a Huawei Mate 20 X 5G mellett az LG V50 ThinQ 5G egyaránt kapható a szolgáltatónál.

Ugyanakkor hiányoznak a kínálatból a Samsung 5G-képes készülékei (úgy tudjuk ez egész Kelet-Európát érintő jelenség), illetve egyelőre 5G-képes mobil routert sem tart még a választékban az operátor, noha a Huawei-nek már létezik ilyen eszköze, és több vodafone-országban forgalomban is van.

A Vodafone az új generációs hálózaton a weboldal tanúsága szerint átlagosan 150-600 Mbps letöltési sávszélességet biztosít, ami nagyjából tízszerese annak az értéknek, melyet a mostanra már kellőképpen kihasznált és leterhelt 4G-s hálózatra vonatkoztatva jelez a szolgáltató.

Az aktuális sebességértékek a cellák terheltségétől, a vételi viszonyoktól és a kliens típusától függően eltérőek lehetnek.

Borítókép: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!