Ütős újdonság

2020.06.12. 15:03

Eltűnhet a mobilok előlapjáról a szelfikamera

Nem holmi tervezetről van szó, gyártósorokon van a megoldás, ami már ebben az évben feltűnhet az új mobilokon.

Forrás: Shutterstock

Az utóbbi évek okostelefonos fejlesztései jórészt azzal teltek, hogy az előlapi kijelző hasznos területét minél nagyobbra vegyék, s így a készülék tényleges méretének növelése nélkül juttassák a felhasználókat egyre méretesebb képernyőhöz. A törekvés jegyében a kijelző alá került az ujjlenyomat-olvasó, majd különféle előcsúszó, átforduló kamerákkal, vagy a kezdetben közutálatnak örvendő notchokkal oldották meg, hogy a kijelző a plafonig érjen.

Dolgozik a látványos, de technikailag nagy kihívást jelentő projekten a Samsung, az Oppo, a Xiaomi, a Huawei. Világelsőként azonban

a kínai Visionox oldotta meg feladatot: láthatatlanul, az üveglap alól figyel a már gyártásban lévő szelfikamerája.

Még egy látványos dolog, ami nélkül tudnánk élni, mondhatnánk, ahogy a számos hasonló bűvészmutatványról is ez volt a többségi vélemény: aztán mára már elvárt alapkövetelménnyé váltak az okostelefonozók körében.

Leginkább attól bonyolult a feladat, hogy a kijelzőnek tökéletesen áttetszőnek-fényáteresztőnek kell lennie, különben leromlik a szelfi képminősége.

A Visionox állítja, hogy az új pixelszerkezetek, szerves és szervetlen anyagok feldolgozásával teljesen elrejtik a kamerát az ithome.com értesülései szerint.

Persze a hardverhez illeszkedően meg kell változtatni az előlapi kamera képfeldolgozási algoritmusait is, hogy kiküszöböljék a tükröződéseket, párásodásokat.

China’s display manufacturers, Visionox, has just announced the world’s first mass-produced under-display camera solution. The world’s first under-display camera phone will be released. pic.twitter.com/QWkQioy2LZ

A Visionox egyébként az egyik legnagyobb kínai OLED gyártó, amely olyan Xiaomi zászlóshajó készülékek számára készíti a paneleket, mint a Mi 10 és a Mi Note 10.

Várhatóan néhány készülék még idén felbukkan ezzel a megoldással, s a hivatalos termékbevezetés pedig 2021 első negyedévére, a Las Vegas-i CES-re, vagy a barcelonai MWC-re marad.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!