Gyerekeknek okostelefonra

2020.09.23. 09:55

Letölthető az általános iskolásoknak készült Diákszéf mobilapp

A Digitális Diákszéf ingyenes mobilalkalmazás, melyben a diákok játékos formában pénzügyi, digitalizációs és fenntarthatósági témájú kvízkérdésekre válaszolva digitális érmeket gyűjthetnek, cserélhetnek és válthatnak ajándékokra.

Forrás: Shutterstock

Az alkalmazást a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a Pénziránytű Alapítvánnyal közösen az általános iskolás korosztály számára hozta létre: a projekt az első időszakban 45 oktatási intézményre fókuszál az ország összes megyéjéből és a fővárosból, de az applikációba más magyarországi általános iskolában tanuló diák is regisztrálhat.

A résztvevő 8 és 14 év közötti tanulók digitális érmeket, illetve az ezekből összeálló érem-sorozatokat – például magyar királyokat vagy magyar várakat ábrázoló érmeket – gyűjthetnek a saját Digitális Diákszéfjükben.

Az alkalmazás lehetőséget biztosít ezek egymás közötti cseréjére is,

valamint a tanév során meghirdetett beváltási időszakokban a tanulók különféle értékes tárgyi ajándékokra (játékokra, belépőjegyekre) válthatják majd be az összegyűjtött érmeket.

A digitális érmek gyűjtésén és cseréjén túl a mobilapplikációban további funkciók is elérhetők lesznek.

A diákok megtakarítási célokat határozhatnak meg maguknak, illetve egy-egy éremsorozat minden elemének összegyűjtésekor jutalomérmeket is kapnak.

A Digitális Diákszéf program elindításával az MNB és a Pénziránytű Alapítvány célja a diákok és a családok segítése a korszerű pénzügyi, digitalizációs és fenntarthatósági ismeretek megszerzésében. A kutatások szerint

a családok anyagi biztonsága, a pénzügyi sérülékenység csökkentése szorosan összefügg bizonyos pénzügyi viselkedésformák elsajátításával, amelyek már gyermekkorban megalapozhatók.

Ilyen egyebek között a kiadások és bevételek nyomon követése, a pénzügyi célok, tervek kitűzése és a rendszeres megtakarítási aktivitás.

Az MNB Digitalizációs és FinTech Tanácsadó Testülete már február végén tárgyalta a fiatal korosztályt célzó megtakarítási és pénzügyi edukációs eszköz bevezetésének lehetőségét. Az így megvalósult Digitális Diákszéf mobilapplikáció különösen aktuális: az alkalmazás segítségével elsajátítható digitális készségeket és kompetenciákat a résztvevő diákok a járványhelyzet okozta felgyorsuló digitalizáció során a mindennapokban is számtalan helyen tudják kamatoztatni.

A mobilapplikáció elérhető az App Store-ban és a Play Áruházban egyaránt.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!