240 az űrben

2020.01.30. 10:00

Újabb űrinternetműholdak mennek a kozmoszba

A SpaceX rakétája halad tovább a tervezett űrinternet megvalósításában.

Cape Canaveral, 2020. január 19. Elon Musk, a SpaceX amerikai ûrkutatási magánvállalat vezérigazgatója sajtótájékoztatót tart a Cape Canaveral-i Kennedy Ûrközpontban, miután sikeres tesztrepülést hajtott végre a vállalat Falcon 9-es hordozórakétára kapcsolt Crew Dragon ember nélküli ûrhajója 2020. január 19-én.

Forrás: MTI/AP

Fotó: John Raoux

Újabb 60 műholdat szállított földkörüli pályára az amerikai SpaceX vállalat egyik Falcon 9 típusú rakétája szerdán. Fenti borítóképünkön a legendás – legendásan különc és sikeres – milliárdos, Elon Musk, az űrkutatási magánvállalat vezére a Cape Canaveral-i Kennedy Űrközpontban.

Musk olyan – sokak által képtelenségnek gondolt cégeket vitt sikerre, mint a PayPal, az említett SpaceX, a Tesla, s a SolarCity.

Felbocsátják a SpaceX 60 mini mûholdját.
Fotó: John Raoux / MTI/AP

Ez a kilövés vitte fel a negyedik ilyen szállítmányt az úgynevezett Starlink program keretében 2019. májusi kezdete óta,

így ezzel együtt 240 műhold van már a világűrben.

Az egyelőre csak az Egyesült Államokban engedélyezett program távlati célja, hogy pár év alatt 12 ezer mesterséges holdat állítsanak pályára egy internetes kiszolgáló hálózat számára.

Az a tervek szerint világszerte nagy sebességű, folyamatos adatátviteli lehetőséget fog biztosítani, lefedve az internetre jelenleg még rá nem kapcsolt térségeket is.

Nagyjából egy napon belül fog kiderülni, hogy a műholdak pályára mostani állítása sikeres volt-e.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!