Járvány

2020.05.14. 14:59

Utoljára hét éve adtak el ennyire kevés okostelefont

Világszerte 11,7 százalékkal csökkent az év első negyedében az értékesített mobilok száma.

Forrás: Shutterstock

A virágzó iparág legnagyobb visszaesését kell idén elszenvedniük a gyártóknak, kereskedőknek: 2020 első három hónapjában 275,8 millió darabot szállítottak, szemben az előző évi 312,3 millióval.

Az amúgy is érzékelhetően lefelé tendáló görbét nagymértékben befolyásolta a kínai piac meredek hanyatlása, hiszen a szállítások több mint 20 százalékkal estek vissza a koronavírus miatti lezárások következtében. Az ellátási láncok problémák miatt Nyugat-Európa és az Egyesült Államok szintén hozzájárultak a globális lassuláshoz, az eladások 18,3, illetve 16,1 százalékkal csökkentek.

Infographic: Smartphone Shipments Drop to 7-Year Low in Q1 2020 | Statista

„Ami kezdetben elsősorban Kínára korlátozódó krízisnek tűnt, globális gazdasági válsággá nőtte ki magát” – mondta Nabila Popal, az IDC kutatási igazgatója.

Miközben a kínai ellátási lánc a negyedév végére kezdett felépülni, a világ legnagyobb gazdaságai teljesen bezárultak, a fogyasztói kereslet lezuhant, mondta Popal.

A mostani az iparág legalacsonyabb teljesítménye 2013. második negyedéve óta.

Úgy tűnik, a frissen megjelent készülékek árából a gyártók nem engednek, viszont vélhetően a járvány elmúltával is csak az igazán elkötelezett mobilozóknak lesz első dolguk új okostelefon vásárlásáért rohanni.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!