2022.09.29. 10:00
A maják szentnek tartották a kakaót
Az élelmiszert különleges szertartásokon és vallási rituálékon is használták.
A maja kultúrában a kakaónak különösen nagy szerepe volt
Forrás: Shutterstock
A kakaót a maják az istenek ajándékának és szentnek tartották, amelyet pénzeszközként is használtak. Nem véletlen, hogy a csokoládé és a luxus fogalma valahogy összemosódott a maja történetírásban – írja az Origo.
Az uralkodó hiedelem szerint a kakaó csak a társadalom legfelsőbb rétegei, az uralkodók számára volt elérhető.
A szakemberek már többször azonosítottak kakaót a különböző edényekben, amelyek leginkább az elit szertartási környezethez kapcsolódtak, de csak a rendkívül dekoratív ivóvázákra összpontosítottak. Ez azonban az élelmiszer elosztására és a hozzáférhetőségre vonatkozó feltételezésekhez vezetett.
De mi a helyzet a gazdákkal, akik kakaót termesztettek?
Az UC Santa Barbara kutatóinak új tanulmánya, Anabel Ford és Mattanjah de Vries is feltette ezeket a kérdéseket és válaszolt rájuk az ősi kerámiákból származó kakaómaradványok vizsgálatával. A Proceedings of the National Academy of Sciences folyóiratban közzétett eredményeik azt mutatják, hogy a kakaó a lakosság számára is hozzáférhető volt, és a társadalom minden szintjén használták az ünnepségeken, szertartásokon és rituálék során.
Régóta azt feltételezték, hogy a maják kakaója kizárólag az elit társadalmi réteghez kötődött
– mondta Anabel Ford, a Santa Barbara Egyetem MezoAmerikai Kutatóközpontjának antropológusa a HeritageDaily online tudományos portálnak, aki 40 éve kutat az ősi maja városban, El Pilaron.
Most már tudjuk, hogy ez nem így van; a kakaó mindenki számára elérhető luxus volt a hozzá kapcsolódó rituálék miatt
A kakaóhasználat kizárólagosságának tesztelésére a tudósok 54, különböző korból származó régészeti kerámiaszilánk kémiai elemzését végezték el. A kutatás során a kakaó biomarkereit keresték a különböző edényeken.
A tesztelendő kerámiák kiválasztásánál Ford és de Vries azokat a vázákat helyezte előtérbe, amelyekből valószínűleg kakaót ittak.
Tesztelték a tálakat, üvegeket és tányérokat is. Minden edénytípusnál bizonyítékot találtak az élelmiszerre.
A Belize folyó területén gyűjtött adatok azonban a hétköznapi háztartásokra helyezik a hangsúlyt, nem csak az elitre összpontosulnak. Az új kutatás tehát a korábbi feltételezésekkel szemben azt mutatja, hogy a kakaófogyasztás nem csak az elit társadalmi réteg „úri hóbortjának" és kiváltságának számított.