Ország-világ

2020.10.21. 09:40

Beperelte a szaúdi trónörököst Hasogdzsi menyasszonya

Beperelte Mohamed bin Szalmán szaúdi trónörököst egy amerikai bíróságon a meggyilkolt Dzsamál Hasogdzsi kormánykritikus szaúdi újságíró felesége, aki szerint a trónörökös rendelte el férje meggyilkolását.

Isztambul, 2018. oktber 10. A Sabah trk napilap ltal 2018. oktber 10-n kzreadott, biztonsgi kamerval ksztett felvtel, amelyen a lap szerint Dzsaml Hasogdzsi szadi ellenzki jsgr (j) rkezik Szad-Arbia trkorszgi konzultusra Isztambulban oktber 2-n, az eltnse napjn. Hasogdzsi a hzassgktshez szksges szadi dokumentumok gyben jrt hazja isztambuli fkonzultusn. (MTI/EPA/Sabah napilap)

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Sabah napilap

A polgári pert a Demokrácia az Arab Világnak Most nevű amerikai szervezettel közösen indította. Ezt a szervezetet Hasogdzsi alapította, amikor az Egyesült Államokban élt, és a The Washington Postnak dolgozott.

A keresetet a szaúdi trónörökösön kívül további 20 cinkostársával szemben nyújtották be.

Hasogdzsit 2018 októberében gyilkolták meg Szaúd-Arábia isztambuli főkonzulátusán, ahová azért ment be, hogy elintézze a szükséges papírmunkát, hogy összeházasodhasson török állampolgárságú menyasszonyával, Hatice Cengizzel.

Török tisztségviselők szerint Hasogdzsit egy szaúdi „halálosztag” ölte meg, holttestét pedig feldarabolták. Szaúd-Arábiában nyolc alacsonyabb rangú tisztségviselővel szemben emeltek vádat Hasogdzsi halálával kapcsolatban.

Amerikai hírszerzési tisztségviselők szerint valószínűleg a trónörökös rendelte el az újságíró meggyilkolását.

Cengiz és sokan mások Mohamed bin Szalmán felelősségre vonására szólítottak fel az üggyel kapcsolatban. „Az amerikai polgári igazságszolgáltatásba vetem bizalmam, hogy hangot adjon annak, ami történt, és felelősségre vonja cselekedeteikért azokat, akik ezt tették” – fogalmazott Cengiz egy közleményben.

Borítókép: A Sabah török napilap által 2018. október 10-én közreadott, biztonsági kamerával készített felvétel, amelyen a lap szerint Dzsamál Hasogdzsi szaúdi ellenzéki újságíró érkezik Szaúd-Arábia törökországi konzulátusára Isztambulban az eltűnése napján Fotó: MTI/EPA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!