Járvány

2020.09.25. 07:01

Felgyógyult a betegségből a világ egykor legsúlyosabb embere

Az 595 kilóról 208 kilóra fogyott férfi szerint az elhízás elleni kezelés segítette hozzá, hogy túlélje a Covid-19-et.

Mexican 32-year-old Juan Pedro Franco, who weighs almost 500 kilograms (1100 pounds) arrives at the hospital in Guadalajara, Mexico on May 05, 2017. - Franco who used to be the most obese man in the world, four months ago underwent a treatment and managed to lose 170 kg. On a second stage he undergoes a surgery on May 09, 2017.  (Photo by Hector Guerrero / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: Hector Guerrero

Felépült a Covid-19-betegségből a világ egykor legsúlyosabb embereként számon tartott mexikói férfi, aki gyógyulását a sokéves diétával, tornával és gyomorszűkítő műtéttel elért súlycsökkenésnek tulajdonítja.

Juan Pedro Franco 595 kilós súlyával 2017-ben került be a Guinness Világrekordok könyvébe, mint a legsúlyosabb ember. A 36 éves férfi ma 208 kilót nyom, de cukorbetegsége, magas vérnyomása és krónikus tüdőbetegsége miatt megviselt szervezete nehezen küzdött meg a koronavírussal.

„Nagyon agresszív betegség. Fájt a fejem, a testem, nehézlégzéssel és lázzal küzdöttem. Abba a csoportba tartozom, amely számára nagyon kockázatos ez a betegség” – mesélte Franco, aki Aguascalientesben él.

Mexikó a negyedik helyen áll a világban a Covid-19-betegségben elhunytak számát tekintve. A mexikói gyerekek a legnagyobb arányban elhízottak a világon, a felnőtt lakosságot tekintve pedig a második legnagyobb arányú az elhízottság. A Covid-19-ben elhunyt több mint 74 ezer mexikói negyede túlsúlyos volt.

Az elhunytak közül sokan szenvedtek valamilyen krónikus betegségben, például magas vérnyomásban, cukorbetegségben, illetve voltak elhízottak.

Jose Antonio Castaneda, a Francót extrém elhízottsága miatt kezelő orvoscsoport vezetője elmondta, hogy a cukorbetegséggel, magas vérnyomással és szívbetegséggel küzdő páciensek sokkal érzékenyebbek a súlyos komplikációkra. „A túlélési esélyük nagyon csekély” – tette hozzá.

Franco esete kivétel. A férfi, akinek 66 éves édesanyja Covid-19-betegségben halt meg, úgy vélte, hogy az elhízás elleni kezelés – beleértve a műtétet – segítette hozzá, hogy túlélje a Covid-19-et.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!