botrány

2019.10.02. 17:00

Kirúgták, mert nem szólította férfinak a nemet váltott diákot

Beperelte korábbi munkahelyét az a tanár, akit azért bocsátottak el, mert nem volt hajlandó férfiaknak kijáró megszólítást használni egy nőből férfivá operált transznemű diák esetében. A West Point High School vezetése tagadja a felelősségét, és áll a per elébe.

Forrás: Shutterstock

A V4NA hírügynökség információi szerint Peter Vlaming franciatanárt 2018 decemberében bocsátották el a West Point Gimnáziumból, mert lelkiismereti okokra és vallási meggyőződésére hivatkozva nem volt hajlandó férfinak kijáró megszólítással illetni egyik nemet váltott, nőből férfivá lett diákját. Pusztán a nevén szólította őt, elkerülve a nemi identitásra való utalást – számolt be az esetről az nbcnews.com amerikai portál.

A hétfőn a William King megyében benyújtott kereset szerint a férfi névmások használatára való kötelezés „megsértette” Vlaming „lelkiismeretét”, és ellentétes volt vallási meggyőződésével.

A perirat szerint Vlamingot többször figyelmeztette az iskola vezetése, hogy a férfi névmások használatának megtagadásával megsértette az iskolavezetés által elfogadott irányelveket.

Az elbocsátott tanár azzal védekezik, hogy az iskolának nem volt semmilyen írásos belső szabályzata a nemek szerinti megszólításra vonatkozóan. Az iskolavezetés pusztán szóbeli nyomásgyakorlással próbálta ráerőltetni az akaratát, nyilatkozta a virginiai tanár, aki 2012 óta tanított az intézményben.

2018 decemberében a West Point School Board egyhangúlag megszavazta szerződésének felmondását. A bírósági kereset szerint az iskola tisztviselői és az igazgatóság megsértette Vlaming szólásszabadsághoz való jogát, amiért a felperes egymillió dollár kártérítésre tart igényt. „Nem azért bocsájtották el, amit mondott, hanem azért rúgták ki, amit nem mondott” – áll a periratban.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!