valódi ritkaság

2020.10.21. 13:04

Mindössze másodszor találtak ilyen madarat Magyarországon

A most meggyűrűzött erdei sármány egy másik példányát még 2008 őszén a Zala megyei Pölöske határában fogták be, majd engedték szabadon gyűrűzés után.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Fumiyuki Mikami

Erdei sármányt (Emberiza rustica) gyűrűztek a Fehér-tavi Ornitológiai Táborban, ez volt a második alkalom, hogy a ritka madárfajt megfigyelték Magyarországon – közölte a Magyar Madártani Egyesület Csongrád megyei csoportja.

A Skandináviában és Észak-Ázsiában fészkelő fajt csak nagyon ritkán látják Európa más tájain, ezért a gyűrűzést követő elengedésre jó pár ember ellátogatott a táborba, hogy megcsodálja a ritka madarat.

A verébalakúak közé tartozó, 15 centiméteres testhosszú, 16-21 grammos madár zárt erdőkben, mocsaras fenyvesekben vagy lucosokban fészkel Svédországban, Norvégiában, Finnországban és Ázsia északi részén. Telelni Délkelet-Ázsiába vonul, de kóborló példányai előfordulnak Nyugat-Európa más országaiban is.

Magyarországon korábban egyszer, 2008 őszén a Zala megyei Pölöske határában fogták be egy példányát, egy fiatal tojót szintén gyűrűzés során.

A barnás színű madarak főként rovarokkal táplálkoznak, de a magvakat is elfogyasztják, tavasszal négy-hat tojást raknak.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!