kampányt indítanak

2019.07.22. 15:41

Nagyobb védelmet akarnak a prágai Lennon-falnak

A fal a hetvenes évek elején jött létre, ma Prága egyik idegenforgalmi látványossága.

Tourists at the John Lennon Wall at the Little Side (Mala Strana) at the French Embassy in Prague photographed on August 16, 2017 (Photo credit should read "Alex Halada/APA-PictureDesk via AFP")

Nagyobb védelmet akar biztosítani a prágai Kampa szigeten lévő híres John Lennon-falnak a Máltai Lovagrend. A fal a hetvenes évek elején jött létre, amikor a lovagrend kertjének falán a Velkoprevorské (Nagyperjeli) téren megjelentek a korabeli szocialista rendszert bíráló első versek, szövegek. Később egy Lennon-portré is a falra került.

A Velkoprevorské tér azokban az időkben a Lennon-megemlékezések, illetve olykor az ellenzéki találkozók színhelyéül is szolgált.

A szocialista hatóságok ezért a Lennon-falat többször átfestették, de az mindig megújult és bekerült a prágai turistakalauzokba is.

A Máltai Lovagrend azonban szeretné megakadályozni, hogy a külföldi turisták ellenőrzés nélkül bármit ráfesthessenek a falra. A közelmúltban feljelentést is tettek ismeretlen tettes ellen rongálás miatt.

„Több turistacsoport idegenvezetője festékszórókat ad a külföldieknek, akik azután mindenfélét, gyakran értelmetlen és durva jelszavakat, jelképeket festenek a falra”

– hívta fel a figyelmet a problémára Hedvika Cepelová, a lovagrend szóvivője.

Katerina Pisacková, a prágai belváros önkormányzatának szóvivője reagálásában közölte: kampányt indítanak, amelyben felhívják az idegenvezetők és a turisták figyelmét arra, hogy az ilyen viselkedés elfogadhatatlan és törvénysértő.

„Az eredetileg mágikus hely ma a vandálok prédájává vált, akik gyakran hülyeségeket, olykor kimondottan disznóságokat mázolnak a falra. Ennek véget akarunk vetni, hogy visszaadjuk a hely méltóságát”

– nyilatkozta Johannes Lobkowicz, a rend kancellárja újságíróknak.

Mivel Lennon-fal rendkívül népszerű a külföldi turisták körében, a cseh főváros semmiképpen sem szeretné megszüntetni azt.

„A helynek rendkívüli történelmi és érzelmi jelentősége van, ezért nem akarjuk megszüntetni. Célunk, hogy megváltoztassuk a turisták és az idegenvezetők viselkedését” – szögezte le Pavel Cizinsky, a prágai belváros polgármestere.

A Lennon-fal körüli problémák nem új keletűek. 2014-ben a falat egy éjszaka fehérre meszelték, az akciót a Facebookon a Prazská sluzba (Prágai Szolgáltatás) elnevezésű művészcsoport vállalta magára.

„Nem a régi feliratokat akartuk lefesteni, hanem helyet kívántunk adni az újaknak. A fal az utóbbi időben már csak turistaattrakcióként szolgált, a régi feliratok kiüresedtek. Amit tettünk, összhangban van John Lennon szellemével. Teret adtunk az embereknek véleményük kifejtésére” – nyilatkozta akkor Jan Dotrel, a csoport tagja.

A Máltai Lovagrend képviselői feljelentést tettek a rendőrségen vandalizmus miatt, de a fiatal művészekkel találkozva feljelentésüket végül visszavonták.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!