Járvány

2020.04.27. 18:44

Visszahódították a delfinek a Boszporuszt

A szakértők szerint ez az egészséges ökoszisztéma jele.

Dolphins swim in the Bosphorus strait, where sea traffic has nearly come to a halt on April 26, 2020 in Istanbul, as the city of 16 million has been under lockdown since April 23rd as part of government measures to stem the spread of the Covid-19 pandemic caused by the novel coronavirus. - In the waters of the Bosphorus, dolphins are these days swimming near the shoreline in Turkey's largest city Istanbul with lower local maritime traffic and a ban on fishing. . (Photo by YASIN AKGUL / AFP)

Forrás: YASIN AKGUL / AFP

Fotó: AFP

Visszahódították a delfinek a Boszporusz tengerszorost: a hajóforgalom csökkenésével a tengeri emlősök egyre gyakrabban láthatóak és egyre közelebb úsznak a partokhoz.

„A hajózási és utasforgalom visszaesésének nagy hatása van a Boszporuszon” – fogalmazott Erol Orkcu, az amatőr és sporthalászok szövetségének elnöke.

A koronavírus-járvány miatt szinte teljesen leállt a hajóközlekedés, emellett halászati tilalom van életben az Európát és Ázsiát összekötő, egyébként sűrű forgalmú tengerszorosban.

Delfinek a Galata híd alatt
Fotó: Yasin AKGUL / AFP

A járvány előtt a horgászat mindennapos szokás volt az isztambuliak körében. A Galata-hídon és a Boszporusz partjain több ezer hobbihorgász gyülekezett naponta.

A delfinek visszatérése a szakértők szerint az egészséges ökoszisztéma jele. Törökországban 1983 óta tilos a tengeri emlősök vadászata, a delfineket törvény védi.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!