Életmód

2018.02.24. 18:29

A böjti időszakban is lehet finomakat enni!

Magyarország - Már javában tart a húsvétra felkészítő negyvennapos böjt, amikor érdemes háttérbe szorítani a nehéz, zsíros ételeket, és a sok hús helyett inkább zöldséges ételeket fogyasztani.

Magyarország - Már javában tart a húsvétra felkészítő negyvennapos böjt, amikor érdemes háttérbe szorítani a nehéz, zsíros ételeket, és a sok hús helyett inkább zöldséges ételeket fogyasztani.

Hagyományos böjti ételek például a krumpli, a rizs, a gabonafélék (köles, árpa, zab, hajdina, kukorica). Böjti ételek lehetnek a káposztafélék, gyökérzöldségek is, például a zeller, sárgarépa, fehérrépa, cékla. Próbálkozhatunk sütőtökkel, fekete retekkel, csicsókával is.

Fagyasztott zöldségeket is választhatunk, zöldborsót, kukoricát, zöldbabot, gyalult tököt, sóskát és a parajpürét. Nem szabad elfelejtkeznünk a hüvelyesekről, a babról, lencséről sem, no és a gyümölcsökről, tejtermékekről, tojásról, kenyérről.

ÉKN


Receptek

Böjti káposzta

Hozzávalók:

  • 50 dkg savanyú káposzta
  • 1 fej fehér káposzta
  • 25 dkg rizs
  • 4 kemény tojás
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 csokor kapor vagy petrezselyem
  • 1 alma vagy birsalma
  • 2 dl tejföl
  • 1 kiskanál pirospaprika
  • 2 kiskanál levesízesítő por
  • 1 kiskanál törött bors
  • 2 evőkanál liszt
  • 2 evőkanál olaj
  • Elkészítés

    A vöröshagymát olajban megpirítjuk, néhány percig sütjük rajta a rizst, majd sóval, borssal, pirospaprikával fokhagymával ízesítjük és kevés vízzel kb.: 5 percig pároljuk. Kihűlés után összekeverjük a kockára vágott keménytojásokkal és a káposzta leveleket megtöltjük. Az edény aljára rakjuk a savanyú káposztát, belekeverjük a felvágott kaprot vagy petrezselymet és a felszeletelt almát. A töltelékeket rátesszük. Annyi vizet öntünk rá, amennyi ellepi, a levesízesítőt hozzátesszük és kis lángon puhára főzzük. Liszttel elkevert tejföllel habarjuk be.

    Kókuszgolyó zabpehelyből

    Kókuszos finomság/Fotó: AFP

    Hozzávalók

  • 50 dkg zabpehely
  • 10 dkg darált dió,
  • 15 dkg porcukor
  • 5 evőkanál kakaópor,
  • 15 dkg margarin
  • 3 evőkanál baracklekvár
  • néhány csepp rumaroma (ízlés szerint )
  • 2-3 dl főzött kávé, kókuszreszelék
  • Elkészítése:

    Egy tálban összekeverjük a zabpelyhet, a darált diót, a porcukrot vagy édesítőt, a kakaót, az olvasztott margarint, a baracklekvárt, a rumaromát és a kávét. Jól formázható masszává gyúrjuk, majd diónyi adagokat csípünk, és golyókat formázunk belőle. Végül mindet kókuszreszelékbe forgatjuk.

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!