2018.02.24. 18:29
A böjti időszakban is lehet finomakat enni!
Magyarország - Már javában tart a húsvétra felkészítő negyvennapos böjt, amikor érdemes háttérbe szorítani a nehéz, zsíros ételeket, és a sok hús helyett inkább zöldséges ételeket fogyasztani.
Magyarország - Már javában tart a húsvétra felkészítő negyvennapos böjt, amikor érdemes háttérbe szorítani a nehéz, zsíros ételeket, és a sok hús helyett inkább zöldséges ételeket fogyasztani.
Hagyományos böjti ételek például a krumpli, a rizs, a gabonafélék (köles, árpa, zab, hajdina, kukorica). Böjti ételek lehetnek a káposztafélék, gyökérzöldségek is, például a zeller, sárgarépa, fehérrépa, cékla. Próbálkozhatunk sütőtökkel, fekete retekkel, csicsókával is.
Fagyasztott zöldségeket is választhatunk, zöldborsót, kukoricát, zöldbabot, gyalult tököt, sóskát és a parajpürét. Nem szabad elfelejtkeznünk a hüvelyesekről, a babról, lencséről sem, no és a gyümölcsökről, tejtermékekről, tojásról, kenyérről.
ÉKN
Receptek
Böjti káposzta
Hozzávalók:
Elkészítés
A vöröshagymát olajban megpirítjuk, néhány percig sütjük rajta a rizst, majd sóval, borssal, pirospaprikával fokhagymával ízesítjük és kevés vízzel kb.: 5 percig pároljuk. Kihűlés után összekeverjük a kockára vágott keménytojásokkal és a káposzta leveleket megtöltjük. Az edény aljára rakjuk a savanyú káposztát, belekeverjük a felvágott kaprot vagy petrezselymet és a felszeletelt almát. A töltelékeket rátesszük. Annyi vizet öntünk rá, amennyi ellepi, a levesízesítőt hozzátesszük és kis lángon puhára főzzük. Liszttel elkevert tejföllel habarjuk be.
Kókuszgolyó zabpehelyből
Kókuszos finomság/Fotó: AFP
Hozzávalók
Elkészítése:
Egy tálban összekeverjük a zabpelyhet, a darált diót, a porcukrot vagy édesítőt, a kakaót, az olvasztott margarint, a baracklekvárt, a rumaromát és a kávét. Jól formázható masszává gyúrjuk, majd diónyi adagokat csípünk, és golyókat formázunk belőle. Végül mindet kókuszreszelékbe forgatjuk.