Szponzorált tartalom

2020.10.28. 10:20

Ősszel kerékpároznál? Ezekre is figyelj oda!

Az őszi kerékpározás ugyanúgy igényel némi felkészülést, ahogyan az autózás is.

Ahhoz, hogy biztonságban célba érjünk, elengedhetetlen néhány dologra odafigyelnünk: ebben az írásban Magyarország legnagyobb e-világítástechnikai áruházának, a Lumenet szakértő csapatának segítségével mutatjuk meg, hogy mik azok a szempontok, amelyekre sokan nem figyelnek oda az őszi kerékpározásnál, pedig elengedhetetlenek ahhoz, hogy biztonságban célba érjünk!

Láss jól és téged is lássanak!

Látni és látszani a kerékpározásnál is fontos

Nem mehetünk el szó nélkül a világítás mellett: ahhoz, hogy utunk során mi is időben észleljük a felbukkanó akadályokat, illetve a közlekedés többi résztvevője is időben lásson minket, elengedhetetlen a megfelelő világítás. A kerékpárunkhoz hasonlóan annak világításának kiválasztásakor is akkor járunk a legjobban, ha minőségi darabot választunk. Azt javasoljuk, hogy legalább olyan típust keress, amire minimum 2, de inkább 4 év garanciát kapsz, a beépített akkumulátoros modellek pedig minimum 200 ciklusnyi teljes lemerülési és feltöltési ciklust viseljenek el. Így biztosan nem kell rövid idő után új lámpát vásárolnod.

Az első kerékpárlámpa kiválasztásakor az egyik legfontosabb szempont a fényerő. A lumenben megadott érték mutatja meg azt, hogy milyen erősséggel világít az adott fényforrás: ez legyen legalább 2-300 lumen, de ha gyakran közlekedsz kivilágítatlan helyeken, úgy válassz inkább az 1000 lumenes, csúcskategóriás típusok közül. Ezek közé tartoznak a CatEye kerékpárlámpák, amelyek 500-1100 lumen fényerővel érhetők el.

A Lumenet kínálatában megtalálható olyan CatEye kerékpárlámpa, amely kevesebb, mint 40 ezer forintba kerül, és 5 világításfunkcióval rendelkezik. Ami azonban ennél is sokkal fontosabb, hogy a gyártó szakértelmének köszönhetően a CatEye lámpák mindegyike speciális lámpabúra- és lencsekialakítással rendelkezik, így nemcsak előre, de oldalra is kiemelkedő minőségben világítanak.

Ne felejts el beszerezni egy minőségi hátsó kerékpár lámpát, hiszen legalább ez is annyira fontos, mint egy első kerékpár lámpa. Napjainkban már a hagyományos hátsó kerékpár lámpák mellett elérhetők fejlettebb típusok, amelyek többek között automatikus bekapcsolással vagy épp mozgásérzékeléssel is rendelkeznek. Ezáltal akkor is üzemelhetnek, ha mi elfelejtkeznénk bekapcsolásukról.

Figyelj arra, merre mész!

Egy kerékpár computer is növeli a biztonságot

Azzal is sokat tehetsz saját biztonságodért, ha az őszi időszakban az eddigieknél jobban megválogatod, merre mész: így elkerülheted a rossz minőségű, kátyús, akár csúszós utakat, amelyeknél balesetet szenvedhetsz. Ilyenkor célszerűbb a rövidebb jobb minőségű úton közlekedni. Napjainkban már lehetőség van arra, hogy utad folyamatosan figyelemmel kövesd: a Lumenet kínálatában például megtalálhatók olyan kerékpár computerek, amelyek nemcsak az utazás idejét, de a megtett távolságot is rögzítik, így mindig tudhatod, mikor merre jártál.

Készülj fel minden eshetőségre!

Ha már a bevezetőben említettük az autós példát, itt sem mehetünk el mellette: mindenki tudja, hogy egy gépjárműnél milyen fontos az őszi felkészítés. Nos, legalább ugyanennyire számít a kerékpárok esetén is. Az időszakos ellenőrzés ugyanis a legjobb arra, hogy megelőzd az esetleges problémákat: akár a lánc vagy a fékrendszer nem tökéletes, elhiheted, a hideg időben garantáltan előjön valamilyen hiba.

A kerékpár rendszeres karbantartása kiemelten fontos

Ez egyúttal azt is jelenti, hogy nem célszerű útnak indulni bármiféle szerszám nélkül: a Lumenet kínálatában megtalálható Extol kerékpárjavító készlet például egyszerűen az övedre fűzhető és mindent tartalmaz, amire egy ideiglenes, út közbeni javításhoz szükséges lehet. A kerékpárjavító készletben megtalálható kulcskészlet, a kerék kiszerelésénél használható gumiszerelő és még ragasztó is. Természetesen otthoni szereléshez érdemesebb beszerezni komolyabb szerszámokat: azt javasoljuk, hogy az esetleges javításokhoz legyen nálad imbuszkulcs készlet és villáskulcs is, így nemcsak, hogy bele tudsz kezdeni a javítási feladatba, de be is tudod fejezni azt.

Akárcsak a lámpáknál, úgy itt is fontos a minőség. Elsősorban az anyaghasználatban van azonnal érezhető különbség: egy gyenge minőségű szerszám ugyanis amellett, hogy hamar elkopik, sok esetben nem is kényelmesen használható, általában a gyenge minőségű, a kezet bántó markolat miatt. A Lumenetnél megvásárolható Extol Premium állítható villáskulcsok, illetve imbuszkulcs készletek hosszú távú választást jelentenek, így nemcsak idén, de jövő ősszel is karbantarthatod kerékpárod!

 

(PR cikk)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!