2009.03.05. 08:37
4 rejtett rákkeltő adalékanyag
<p>Légy tisztában vele, miből<br /> készülnek azok az élelmiszerek, melyek<br /> nap mint nap az asztalra kerülnek nálatok is.<br /> Íme, a legveszélyesebbek.</p>
Egészséged megőrzése
szempontjából fontos, hogy betarts
néhány fontos szabályt, valamint
elkerülj bizonyos élelmiszereket.
Ehhez azonban tisztában kell lenned azzal, hogy
pontosan mely adalékanyagok azok,
melyek veszélyt jelenthetnek
egészségedre.
Akrilamid – a
chipsekben
Leginkább a magas
hőmérsékleten - 120C° -
hevített szénhidráttartalmú
élelmiszerekben van jelen az akrilamid.
A gabonafélékben, cukorban vagy
épp a kávéban
jelenlévő aszparagin nevű aminosav
hőkezelése során keletkezik a
mérgező akrilamid vegyület. Legnagyobb
mennyiségben azonban a
különböző chipsekben és
húsokban található.
Rákkeltő hatását
már 2002-ben bizonyították
állatkísérletekkel.
A cikk a www.femina.hu oldalon
folytatódik »